Laddar Evenemang

Fashion Cocktail

29 april 202327 augusti 2023

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fashion Cocktail är en utställning med plagg och bilder från några av de mest framstående modeskaparna och främsta fotograferna inom modevärlden. Utställningen visar ett urval ur Absolut Fashion-samlingen, en satsning på mode från Absolut Vodka som inleddes 1988. Fotografer som Helmut Newton, Herb Ritts och Mario Testino, modeller som Kate Moss och Naomi Campbell samt modeskapare som Manolo Blahnik, Tom Ford, Helmut Lang, Jean-Paul Gaultier och Gianni Versace är alla representerade i utställningen. Eftersom plaggen som skapats inom projektet för Absolut Fashion inte varit menade för massproduktion är de ofta fantasieggande och teatraliska, ämnade för en suggestiv drömvärld snarare än ett praktiskt vardagsliv.  

Utställningen Fashion Cocktail är producerad av Spritmuseum och har möjliggjorts genom ett inlånat urval av plagg från modesamlingen Absolut Fashion som ägs av The Absolut Company. Philip Warkander, lektor vid Textilhögskolan i Borås, är curator för Fashion Cocktail och scenografin i utställningen är skapad av JoAnn Tan Studio.

Om Absolut Fashion

Absolut Fashion bygger på samarbeten med modeskapare och samlingen utgörs av omkring ett tusen specialdesignade plagg och accessoarer från några av världens främsta modeskapare. Absolut Vodkas satsning på mode inleddes 1988 då en bild på modellen Rachel Williams klädd i en silvrig miniklänning designad av David Cameron, med Absolut-loggan tryckt över bröstet, publicerades. Flera tusen personer hörde av sig för att få veta var de kunde köpa klänningen men den sattes aldrig i produktion. Istället markerade bilden, tagen av modefotografen Steven Meisel, inledningen på ett projekt som kom att pågå i flera år.

Absolut Fashion var även en fortsättning på projektet Absolut Art då man samarbetade med konstnärer. I över 850 målningar, grafiska blad, fotografier, möbler och konsthantverk tolkade internationella och svenska konstnärer under åren 1985–2004 ett och samma objekt: En vodkaflaska.

Foto: Tomas Falmer

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!