Laddar Evenemang

Andas skugga Andas ljus

13 maj 202317 september 2023

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

”andning. Just då steg solen upp ur havet. Den strålade över land och hav, överallt nådde de blixtrande strålarna, överallt gick solen i kamp med de framtida städerna.    

Så står det på sista sidan i Birgitta Trotzigs roman Dykungens dotter (1985) 

Stockholmsbaserade konstnären Pia Sandström har funnit i texter av Birgitta Trotzig ett gemensamt intresse för landskapets utbredning och rörelse, både horisontellt och vertikalt. I djupled ner i jordens skikt, men också i kast mellan mörker och ljus, djupsinne och vardaglighet, rörelse och stillhet.

Relationen mellan associativ text, plats och konstverk framträder som ömsesidig och mångbottnad i Sandströms konstnärliga praktik. Här binds det kroppsliga och intima samman med större rum och tidsrymder. Det blir en plats för tanke och handling där det svåråtkomliga, undflyende, och gåtfulla kan fångas in.  

Både helheten och element i utställningen är uppbyggda i collageteknik som liknar den arbetsprocess som även Trotzig arbetade med i sina manus till Dykungens dotter. En process där upprepningar öppnar upp till möjligheter och samband. Allt förstärks ytterligare genom det 8-kanaliga ljudverket och föränderliga ljuset i rummet.

Birgitta Trotzigs texter som Pia Sandström svarar på är:  Jaget och Världen (1977), Dykungens dotter (1985) och Porträtt (1993).  

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!