Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

365 porträtt av Jari – Catti Brandelius

13 april 2019 2 juni 2019

Catti Brandelius är konstnär, performanceartist och sångerska. Att spegla skillnaden mellan våra drömmar och den verklighet vi lever i är ett kännetecken för Cattis konstnärskap. Genom sina olika alter ego diskuterar hon feminism, konst och politik.

I utställningen 365 porträtt av Jari visas de helt nya konstverken med samma titel, skapade mellan år 2017-2019 i flertalet tekniker så som film, musik, seriestrippar, teckningar och textila verk. Konstprojektet 365 porträtt av Jari är personligt, en kärleksberättelse, men tar även upp frågeställningar om subjekt och objekt; konstnären och den avbildade. Privilegiet att bli avbildad. Vem ska konsten handla om? Vem får bli konstnär? Med inspiration av Picassos relation med Jaqueline Roque, Picassos sista fru som han under en period gjorde ett porträtt om dagen av, skildrar Catti Brandlius sin man Jari som hantverkare, grubblare och musiker. Catti är intresserad av att finna det lite obekväma och svåra i vardagen, men vill hennes modell bli utlämnad åt betraktarens kritiska blick?

Det sägs ofta att konsten öppnar upp för nya perspektiv, att man genom konsten kan betrakta världen med någon annans ögon. Detta är något som Catti Brandelius har tagit fasta på. Genom sina olika alter ego reagerar hon på sin omvärld, debatterar sin samtid och ger kraft åt sina argument. Ur konstverken i serien 365 porträtt av Jari växer nu en helt ny inkarnation fram som Catti döpt till Showtjejen. I utställningen på Kristianstad Konsthall möter vi nu showtjejen som vuxit fram ur ett uns av tristess i det långtgående avbildandet av Jari.

I utställningen presenteras även Elitakrobaten, en film och installation som visar på kroppars olikheter och möjligheter. Redan under Kulturnatten 2015 utförde Catti sin performance Elitakrobaten på Regionmuseets innergård. Delar av inspelningen från Kristianstad finns med i filmen med samma titel som blev klar 2017. I den får vi följa en av konstnärens karaktärer; en avdankad konstnär som en dag får nog och påbörjar en resa från bekväm kontorsråtta till stenhård, vältränad elitakrobat. Filmen visas tillsammans med gymnastdräkter i tre storlekar – en i lagom storlek för Catti samt en dräkt till världens minsta respektive världens största kvinna.

Konstnären

Catti Brandelius bor och verkar i Stockholm. Hon är född och uppvuxen i Gävle. Brandelius är utbildad på Konstfack 1997-2000 och på Kungliga Konsthögskolan 2007-2009 där hon var specialelev för Marie-Louise Ekman och projektelev på den grafiska avdelningen. Fotografi var hennes ursprungliga uttryckssätt, men hon arbetar blandat med bla teckning, video, popmusik, screentryck, poesi och steppdans. Hon var medlem i popgruppen Doktor Kosmos 1991-2001 under artistnamnet Miss Universum.

Utställningen i media

Länkarna öppnas i nya flikar och kan gå till betalartiklar.

Artiklar

» Studier av en relation med fokus på musan Jari (Kristianstadsbladet 21/4)

Recensioner

» Kärlekssaga med plats för alla känslor (Kristianstadsbladet 23/4)

Östra Storgatan 27b
Kristianstad,291 32Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!