Installationen består av handarbete och hantverk som utförts av Petra Hultmans farföräldrar.

Farfar

Hilding är femton år gammal då han får sin första anställning, 15 öre i timmen, tio timmar om dagen, sex dagar i veckan. Han arbetar i hela sitt liv med trä på småindustrier i Småland. När han vid 85 års ålder inte längre hittar betalt arbete börjar han istället att tillverka nyckelskåp i sitt garage:

Sågar upp material i mängder, fräser, putsar och sammanfogar skåp efter skåp. Säljer dem inte men arbetar vidare ändå.

Hundratals skåp läggs i kartonger som lagras på pall i källaren. Han kommer in i huset till hustrun Mary för elva-kaffe, lunch, fyra-kaffe och middag innan kvällsnyheterna på TV.

Farmor

Mary handarbetar flitigt och strävar efter perfektion. Alltid efter någon annans mönster som hon sedan följer till punkt och pricka. Hon sköter hemmet, tvättar, diskar, bäddar, städar, bakar och ser till att det finns kaffe, fikabröd och mat redo till frukost, elva-kaffe, lunch, fyra-kaffe och middag då Hilding kommer in och äter.

Däremellan sitter hon med ett handarbete i knäet ”till och med medan jag väntar på att potatisen ska koka upp” berättar hon. Hon stickar hundratals fyrkanter till en pläd, lägger dem på hög och stickar vidare.

Petra Hultman: ”Mina farföräldrar är exempel på hur en generation tog till sig tidens värderingar och ideal i en sådan omfattning att de blir till deras egna. Särskilt farfar lade nästan hela sin identitet och människovärde i att arbeta och visste inte vad han annars skulle göra med sin tid efter pensionen. Med farmor så är det nästan på samma sätt men med ett flitighetsideal kopplat till husmodersrollen och ett arbete i hemmet som varken räknades in i eller slutade med pension.”

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!