Sagopappans tröja och Kattresan
Ivar Arosenius poserar i en blomsterkrans från Österlen och en stickad tröja med ett litet diagonalt mönster, där knäppningen vid axeln glappar. Det lilla självporträttet från 1906 är mättat av symbolik och ett av hans mest kända verk. Samma år får han en dotter som är evigt förknippad med klassikern Kattresan.
Målningen är snarlik ett fotografi av den 27-åriga Ivar Arosenius, som redan är en uppmärksammad konstnär. Där bär han en krans av pappersblommor och darrgräs som hustrun Eva tagit hem från fiskeläget Vik. Ett exempel på skånsk folkkonst och ett minne från en målarresa.
Samma år får paret en dotter som blir huvudpersonen Lillan i pappans kända bilderbok Kattresan.
I klädd en röd klänning, kanske också den stickad eller virkad, möter Lillan en katt som erbjuder skjuts på sin rygg. Tillsammans upplever de två hisnande äventyr men som tur är slutar allt i lugn och ro hemma i mammas trygga famn.
Men mot Ivar Arosenius blödarsjuka finns ingen bot eller lyckligt slut. Varje litet skubbsår kan bli livshotande. Enligt uppgift tål han inget som skaver och bär aldrig någonsin skjortkrage utan bara mjuka kläder, precis som den mönstrade tröjan.
Stickprofilen och författaren Celia Dackenberg har stickat upp tröjan i nutid efter en nogrann jämförelse mellan fotografiet och målningen i akvarell och gouache: Ockragula och olivgröna toner på mörk botten, halskant med ränder, enfärgade ärmar.
Ivar Arosenius hinner inte se sin dotter växa upp utan avlider trettio år gammal 1909. Då står han på tröskeln till sitt riktigt stora genombrott som konstnär och lämnar efter sig en omfattande produktion: Akvareller, teckningar, skisser, karikatyrer, oljemålningar, temperamålningar, sagor, bilderböcker, drastiska brev och mycket annat.