Ballongfararens polartröja och dagboken
En dagbok lindas in i en marinblå patentstickad tröja och skohalm, runt det hela viras en vaxduk. Så skyddar ingenjör Salomon August Andrée sin polarexpeditions anteckningar in i döden. Eller rättare sagt till de levande, som skulle hitta honom och hans kamrater Nils Strindberg och Knut Frænkel trettiotre år senare på Vitön på Svalbard.
Yllekläder finns i mängder bland de fynd som görs på platsen. Det är dåtidens värmande funktionskläder men antas också vara hälsobringande enligt “yllesystemet” som formuleras av Doktor Jaeger under sent 1800-tal. Men vad är det som driver polarresenärerna till de äventyr som till slut tar deras liv?
Håkan Joriksons är chef Grenna museum med Andréexpeditionens Polarcente. Se och lyssna på hans föredrag “Historiska polarresenärer – deras drivkraft och resornas resultat”, för Senioruniversitet den 5 november 2020.
Toppbild: Nils Strindbergs fotografi av vätgasballongen Örnen, Andréexpeditionens färdmedel i försöket att flyga över Arktis år 1897. Public Domain.