Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Propaganda. Risk för påverkan.

31 januari 2021 11 april 2021

Märker du när någon försöker påverka vad du tycker eller tänker? Lär dig upptäcka när det händer! Kan du skapa dig en egen uppfattning om budskap som du möter i vardagen? Välkommen till utställningen Propaganda – ett lärorikt träningspass i kritiskt tänkande. 

Ordet ”propaganda” innebär ett medvetet försök att övertyga människor att tänka och bete sig på ett visst sätt. Det kan handla om allt från politiska budskap till reklam. Det ständiga flödet av information och uppmaningar som vi lever i – inte minst via sociala medier och appar – skapar stora demokratiska möjligheter men ställer också krav på vår förmåga att tänka kritiskt. 

Följ med museipedagog Malin Liedberg in i utställningen

Vi har producerat tre korta filmer där museipedagog Malin Liedberg tar dig med in i utställningen.

Här möter du exempel på propaganda som har använts för att polarisera och ställa människor mot varandra, genom tiderna: Idén om ”det goda samhället” som lyftes fram både i Nazityskland och Sovjetunionen under 1930- och 40-talen. 

Du får också veta mer om vad som styr medieflödet i dagens samhälle och hur du kan sålla bland alla uppmaningar och åsikter. Vilka budskap möter du i vardagen som ska få dig att tycka och tänka på ett visst sätt? Hur kan du kan ta reda på fakta istället för att haka på andras åsikter? Hur skiljer du kunskap från tyckande? 

Utställningen Propaganda är producerad av Forum för Levande Historia

Bildkälla: Soviet Posters International Institute of Social History, Amsterdam.

Fri entré
Östra Storgatan 27B
Kristianstad, 291 32
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!

Vi ses snart igen!

På grund av pandemin har vi stängt tills vidare. De utställningar som du ser i vår kalender är alltså inte tillgängliga för besök på plats just nu.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så meddelar vi dig så snart vi öppnar igen!

Scroll to Top