Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Kulturkoftor & Sagotröjor

31 januari 2021 11 april 2021

Känner du igen Kurt Cobains grungekofta? Eller Coco Chanels sjömansrandiga klassiker? Pippi Långstrumps strumpor? Mymlans västklänning? I utställningen möter du personligheter från litteratur, konst, musik och bilderböcker, genom nystickade versioner av deras plagg!

PS. Ta chansen att se polarforskaren Andrées tröja från Arktis som vi lånar in från Grenna Museum.

Utställningen är producerad av Upplandsmuseet och är baserad på författarens och stickprofilen Ceclia B Dackenbergs böcker Kulturkoftor (2017) och Sagornas stickbok (2015) och hennes nedslag i kulturhistorien utifrån stickade plagg. Foto: Charlotte Gawell Obs. Artiklarna motsvarar inte själva utställningstexterna, utan är producerade av Regionmuseet Skåne för vår egen webbplats, om inget annat anges.

Utvalt

Så stickar du Bernies vantar

Så stickar du Bernies vantar

Självklart sitter Bernie utanför Regionmuseet Kristianstad där hans vantar är ett nytillskott till utställningen Kulturkoftor & Sagotröjor. Vi vill gärna inspirera dig till att sticka dina egna Bernievantar.
Gör som deckardrottningen. Sticka Miss Marples lilla halsduk

Gör som deckardrottningen. Sticka Miss Marples lilla halsduk

Deckarförfattaren Agatha Christie utrustar sin huvudperson Miss Marple med en knivskarp hjärna, en mild uppsyn, garnnystan och stickor. Bakom den anspråkslösa fasaden – en stickande, tedrickande och tankspridd dam – ägnar sig Jane Marple åt att analysera och lösa brott.
Ingmar Bergmans älskade kofta

Ingmar Bergmans älskade kofta

"Koftan, ja den ... Jag vet inte hur många år den har varit med men det var Ingrid som stickade den ..." Se och hör Ingmar Bergman berätta själv om en älskad kofta!
Målning föreställande en med blomsterkrans och iförd en stickad tröja

Sagopappans tröja och Kattresan

Ivar Arosenius poserar i en blomsterkrans från Österlen och en stickad tröja med ett litet diagonalt mönster, där knäppningen vid axeln glappar. Det lilla självporträttet från 1906 är mättat av symbolik och ett av hans mest kända verk. Samma år får han en dotter som är evigt förknippad med klassikern Kattresan.
Pojke tecknad, som bär brun tröja.

Alfons praktiska bruna tröja

Alfons Åbergs favoritfärg är enligt uppgift knallblå. Kanske bär han sin kära bruna stickade tröja för att visa samhörighet med pappa Bertil? Det är ju pappa – också i brun tröja – som ensam tar hand om Alfons i vardagen.
Pojke på ryggen av en gås uppe i luften

En världskänd gåsapåg i luva

I sagoböckernas värld vimlar det av luvor i olika färger och former. Det är iförd en röd luva som vi är vana att se vår internationellt kända skånepåg Nils Holgersson, på en gås högt uppe i luften. Men från början var luvan lika vit som gåsen.
Ballongfararens polartröja och dagboken

Ballongfararens polartröja och dagboken

En dagbok lindas in i en marinblå patentstickad tröja och skohalm, runt det hela viras en vaxduk. Så skyddar ingenjör Salomon August Andrée sin polarexpeditions anteckningar in i döden.
Två blå stickade strumpor

Sång till mina strumpor. Sticka Pablo Nerudas blå ullstrumpor.

Läs poeten Pablo Nerudas dikt "Sång till mina strumpor", ladda ned stickbeskrivningen och bär dina blå strumpor som en Nobelpristagare.
En kvinna med randig tröja, bredvid henne en hund.

Sjömansundertröjan blir Coco Chanels randiga

Den franska modeskaparen och affärskvinnan Gabrielle Bonheur ”Coco” Chanel (1883– 1971) öppnar butik på badorten Deuville. Där inspireras hon av franska sjömän i sina randiga undertröjor av jersey – en fin, fast maskinstickad trikå i ylle eller silkeblandat ylle.
Närbild på en stickad, skitig kofta.

Kurt Cobains kofta

Frontmannen i det amerikanska grungebandet Nirvana, Kurt Cobain, köper med stor sannolikhet sin olivgröna stickade kofta i en andrahandsaffär. Samtidigt påbörjas plaggets resa mot statusen som "MTV Unplugged-koftan" och "världens dyraste otvättade kofta".
En rödvit stickad kofta.

Mymlans klänning

I Tove Janssons berättelser om mumintrollen i Mumindalen, framträder den vänliga och hjälpsamma Mymlan i olika klänningar över tid. Den randiga är känd från den klassiska boken "Hur gick det sen?" från 1952.
Fri entré
Östra Storgatan 27B
Kristianstad, 291 32
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!

Vi ses snart igen!

På grund av pandemin har vi stängt tills vidare. De utställningar som du ser i vår kalender är alltså inte tillgängliga för besök på plats just nu.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så meddelar vi dig så snart vi öppnar igen!

Scroll to Top