Söker du information om ämnen, händelser, platser, verksamheter eller personer i Skåne, från förr i tiden?

Våra arkiv är till för alla som vill beställa och titta på äldre handlingar som gäller Skåne, från medeltiden fram till idag.

Arkivverksamheten och materialet finns på två orter, Kristianstad och Lund – en rest från den gamla länsindelningen.

Vi hjälper dig att hitta rätt!

Vi hjälper dig att hitta och beställa fram material från vår arkivförteckning. Det är alltså inte ett publikt verktyg, utan ett internt, där vi söker åt dig.

Vi kan dessutom ge dig råd och tips om hur du går vidare för att ta reda på ännu mer om ditt ämne.

Kontakta oss med dina frågor och önskemål!

Det här finns i arkiven

I våra arkiv finns handlingar som har anknytning till olika områden som Regionmuseet Skåne arbetat med under årens lopp, inte minst inom kulturmiljö:

Ritningar av privata och offentliga byggnader, kyrkor, fornlämningar och vägdragningar, handlingar från inventeringar och dokumentationer av orter och boplatser, etnologiska undersökningar med intervjuer och observationer och dokument som producerats i samband med museets utställningar.

Vi har också nästan 500 enskilda arkiv registrerade som innehåller allt från ett enda dokument till ett hundratal: personarkiv, föreningsarkiv, företagsarkiv, arkitektarkiv med mera.

Ett exempel på stort enskilt arkiv är arkitekterna Leon Nilsons och Torsten Leon-Nilsons ritningsarkiv. Far och son har varit verksamma under större delen av 1900-talet med många kyrkouppdrag men även andra, både offentliga och privata, uppdrag. Ritningarna omfattar främst Skåne.

Vi äger också Landsantikvariens arkiv som vi fått i gåva av Skånes Hembygdsförbund.

Om arkiven i Kristianstad och Lund

Arkivet i Kristianstad består bland annat av Landsantikvariens arkiv för det tidigare Kristianstads län. Det är en gåva från Skånes Hembygdsförbund.

Arkivet i Lund består till största delen av Landsantikvariens arkiv för det tidigare Malmöhus län. Det är en gåva från Skånes Hembygdsförbund.

Så jobbar vi med arkivmaterial

Vi arbetar kontinuerligt med uppordning, registrering och digitalisering av handlingar och dokument i Sofie Arkivdatabas.

Har du ett arkiv eller handlingar som du tror passar i vårt arkiv?

Kontakta oss med information om materialet!

Kontakta oss

Just nu kan vi tyvärr inte ta emot förfrågningar till arkivet på grund av personalbrist. Information om när vi åter kan ta emot förfrågningar meddelas på vår hemsida.

Samma e-post gäller för kontakt med Kristianstad resp. Lund

[email protected]

Telefontid

Just nu kan vi tyvärr inte ta emot förfrågningar till arkivet på grund av personalbrist. Information om när vi åter kan ta emot förfrågningar meddelas på vår hemsida.

Samma telefonnummer gäller för kontakt med Kristianstad resp. Lund.
onsdag–fredag, 9.00–11.00
044-620 19 05

Förboka ditt besök

Arkiven i Kristianstad respektive Lund har öppet efter överenskommelse.


Warning: Undefined array key 1 in /home/regionmu/regionmuseet.se/wp-content/themes/astra-child/template-parts/content-page.php on line 96

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!