Här lyfter vi fram berättelser, fotografier och föremål ur våra arkiv och samlingar. Nytt innehåll publiceras efterhand. Vi listar och länkar också till våra andra resurser och sökfunktioner. Och vi behöver alltid din hjälp med personliga minnen från förr eller nyss. Berätta för oss!

Arkiv

Arkiv

Våra arkiv är till för alla som vill beställa och titta på äldre handlingar som gäller Skåne. Arkivverksamheten och materialet finns på två orter, Kristianstad och Lund.
Konstsamlingen

Konstsamlingen

I vår konstsamling finns cirka 2700 verk, främst av konstnärer från eller verksamma i Skåne. Samlingen omfattar konst och konstföremål från mitten av 1800-talet och framåt, med tonvikt på 1960-talet fram till idag.
Pärlbroderi på hätta.

Utvalda föremål

Här berättar vi om föremål från vår samling. Vi fyller på med nya bilder och berättelser efter hand.
Berätta för oss!

Berätta för oss!

Har du personliga minnen av händelser, platser och människor i Kristianstad och andra ställen i Skåne? Handlar din berättelse om livet, vardagen, och vad man gjorde eller tänkte, förr eller nyss? Kontakta oss!
Referensbiblioteket

Referensbiblioteket

I referensbiblioteket finns litteratur och tidskrifter i ämnen som konst, arkeologi, etnologi och kulturhistoria. Museet har också en unik samling historisk litteratur som handlar om Skåne under dansk tid.
Föremålssamlingen

Föremålssamlingen

Vår föremålssamling innehåller just nu 100 000–130 000 föremål som är insamlade under cirka 140 år. Här finns allt från det minsta – så som hårnålar, medeltida pärlor och knappar, till det allra största – träplogar, traktorer, ånglok och hela hus och inredningar.
Fotografiska samlingen

Fotografiska samlingen

Den fotografiska samlingen – vårt bildarkiv – omfattar över 600 000 bilder. Här finns bilder från hela Skåne, där en stor del är digitaliserade från pappersfotografier, gamla glasplåtar, negativ, diabilder och påsiktsoriginal.

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!