Upptäck på egen hand: Tre stopp från stadsvandringen Staden innanför murarna.
André Ivarsson, pedagog, har valt ut tre stopp från sin stadsvandring i Kristianstads historiska stadskärna. På med skorna och ut och se!
Stopp 1. Tyghuset och tyggården.
Du står nu på den ”kungliga majestäts plats” eller tyggården som den också kallas. På stadskartan från 1678 beskriver lantmätaren platsen med just texten ”Tyggård”.
Tanken var att hela detta kvarter skulle bli ett enda stort tjusigt slott åt kung Christian IV. Men så blev det inte… Flera år av dyra krig medförde att det aldrig byggdes något annat än ett kungligt stall på den här platsen.
Det kungliga stallet som du ser här framför dig är en av stadens äldsta byggnader, byggt 1618. Det kallas för ”Tyghuset”, men har egentligen inget med tyg att göra. Troligtvis kommer ordet från tyskans ”zeughaus” som ungefär betyder vapenförråd. Första våningsplanet är från tiden då staden grundandes, medan ovanvåning byggdes till under 1780-talet. Byggnadens flyglar byggdes till i början av 1900-talet. Denna byggnad användes som ett militärt förråd ända tills 1959, då det började användas som museum. Idag används lokalen som museum och kontor.
Stopp 5. Norreport
Under mitten av 1700-talet togs beslutet att fästningen runt Kristianstad skulle förstärkas och byggas ut, då Ryssland och Danmark upplevdes som ett allt större hot. De gamla portarna från den danska tiden, som var placerade ungefär i mitten av fästningens kortsidor, revs och ersattes med ytterligare två spetsiga bastioner. Denna förändring av stadsbilden syns tydligt om man jämför stadskartan från 1678 med stadskartan från 1854.
För att komma in genom stadens fästning anlades nya portar på sidan av dessa bastioner. En av dem ser du här! Den kallas Norreport, det vill säga den norra porten in genom stadens fästning, som byggdes under 1760-talet. De nya portarna ritades av slotts-och fästningsarkitekten Carl Hårleman, som även medverkade vid byggandet av Stockholms slott. Portarna har rokoko-stil och är faktiskt slående lika portarna som finns kring kungliga slottet.
Porten är flyttad. Ursprungligen stoden Norreport strax norr om Norretullskolan med passage över kanalen. Den stod då vänd åt motsatt håll med de tre kronorna ut mot kanalen. 1847 togs beslutet av kung Oscar I att fästningen skulle monteras ned, då den ansågs omodern. Moderna kanoner kunde nu skjuta rakt igenom fästningsvallarna. I samband med rivningen av de norra vallarna i början av 1900-talet bestämdes att denna port skulle bevaras och flyttas hit, alldeles intill kasernbyggnaden (1913).
Stopp 12. Teatern och Tivoliparken
Du står nu framför Kristianstad teater, som stod klar 1906 och är ritad av arkitekten Axel Anderberg, som också har ritat Oscarsteatern i Stockholm och utbyggnader på Kungliga Operan.
Teatern ligger i centrum av Tivoliparken som är stadens oas av grönska och vatten, och som är en populär plats för avkoppling och nöjen.
Namnet Tivoliparken har parken troligen fått efter den holme som teatern idag ligger på, den så kallade Tivoliholmen. På 1830-talet lät översten Johan Henric Romann uppföra en danspaviljong på holmen som med tiden skulle få namnet Tivoli. Tivoliparken var framför allt under andra hälften av 1800-talet, en populär nöjespark. Det fanns visserligen inte karuseller i dagens mening, men det fanns restauranger, kägelbana, fyra kallbadhus, ett varmbadhus och dans- och musikpaviljonger! I Regionmuseets samlingar finner vi flera fotografier som ger oss en bild av hur parken såg början och mitten av 1900-talet.
Innan Tivoliparken blev en plats för nöjen, låg stadens ängsmark här, på området mellan Helge å och den västra fästningsvallen, den så kallade Kommendantsängen. Här hade alltså fästningens högsta militära ledare rätt att ha sina betesdjur för att trygga sin försörjning.
Originaltexter: André Ivarsson
Förkortad text och kartproduktion: Rebecca Olsson