Upptäck på egen hand: Tre stopp från stadsvandringen Staden i Vattenriket.
Helén Lilja, pedagog, har valt ut tre stopp från sin stadsvandring i Kristianstads med tema vatten. På med skorna och ut och se!
Stopp 1. Stora Torg
En hög och kraftig vall runt hela staden. En kanal med stillastående vatten förbi Stora Torg. En varm sommardag. Du börjar din promenad med att utmana din fantasi och din näsa här på Stora torg.
Försök tänka dig att det har gått en kanal med vatten från Helge å, hela vägen förbi Stora torg! En stadskarta över Kristianstad från 1854 visar kanalen och båthamnens utbredning. Längs med samma sträcka som många av oss promenerar dagligen för att ta oss från naturumbron in till centrala Kristianstad.
Stopp 3. Galleria Boulevard
Vattnet skulle ge den nya staden skydd och försvar, men vattnen var också ett hot. Flera olika åtgärder gjordes för att tämja vattnet, en av dem upptäcktes inför byggandet av Galleria Boulevard som du nu står framför.
Man fann nämligen lämningar från en bastion i form av murar, vallgravar och pålningar. Utanför bastionen kunde spår av vallgraven påvisas, och i detta område framkom även en betydande mängd träpålar. Om du går vandringen på egen hand får du föreställa dig en liten bit träpåle från 1700-talet som vandringens guide, Helen Lilja annars skulle visat upp!
Staden Kristianstad omgärdades av en fästningsvall, försedd med inte mindre än 10 bastioner, en i varje hörn och tre på vardera långsidan. En stadskarta över Kristianstad från 1678 visar de olika bastionerna. Faktum är att staden Kristianstad var den första platsen i Norden att förses med denna typ av försvarsanläggning! Inte illa.
Stopp 4. Lilla torg
Marken som du just nu står och går på, kallades till en början för Allön. Det var här som den danska kungen Christian IV lät bygga en ointaglig fästningsstad 1614. Ön var egentligen var för liten för kungens stora planer, men det avhjälptes med stock, sten och ris. Stora fyllnadsarbeten gjordes framför allt i den södra delen för att göra marken fast nog att bygga på. Christian IV hade noga valt ut den bästa platsen för sin ögonsten Trefaldighetskyrkan. För hur skulle det se ut om Guds hus rasade?
Texter: Rebecca Olsson och André Ivarsson
Kartproduktion: Rebecca Olsson