Tranan kommer med ljuset

Om vi tänker på en ljusbärare i svensk tradition är det kanske i första hand Sankta Lucia vi ser framför oss. Men det finns faktiskt en annan ljusbärare i kalendern – nämligen tranan! 

Tranan som ljusbärare

Tranornas återkomst till Sverige från sydligare breddgrader, brukar infalla i månadsskiftet mars–april. Det är ett säkert vårtecken. Förr hette det att “tranan bär ljus i säng”, och uttrycket är känt sedan 1500-talet. Med det menas att det fortfarande är ljust när man går och lägger sig vid tiden för tranornas ankomst.

En avbildning av tranan som ljusbärare finns som i praktverket “Historia om de nordiska folken” från år 1555. Författaren är Olaus Petri (1490-1557), den katolska kyrkans ärkebiskop i Uppsala. I träsnittet syns två tranor som flyger med ljus i näbben – en tydlig bildsymbolik.

“Springa trana”, måla tranbilder och kanske få godis…

Tranafton och trandagen uppmärksammas främst i de sydöstra delarna av vårt land och infaller 24–25 mars. I vissa delar av landet brukade man förr “springa trana” på tranafton, vilket kunde innebära att springa runt huset med bara fötter, eller att springa och dela ut så kallade “tranbrev” till grannar och familj.

På andra håll sätter barnen – också än idag – upp bilder av målade tranor i fönstren och hänger upp strumpor vid sänggavlarna eller vid öppna spisen. Till barn som varit snälla under året, kanske tranan kommer och lägger godis eller små presenter i strumpan under natten. 

På en del håll ansåg man att de som inte släckte ljuset skulle gå sömniga hela sommaren. Den som la sig sist tranaftonen skulle få sprickor i fötterna under sommaren. Ett sätt att avvärja detta var att springa barfota runt huset just i kväll.

Gå och lägg dig medan det är ljust ute

Men tranan kommer inte bara med presenter och vårsol. Den 24 mars, på tranafton, ska vi enligt traditionen undvika att tända ljus. Om tranan ser ett brinnande ljus i någons fönster, kommer huset att brinna ner under året. Så kom ihåg att gå till sängs i skymningsljus den 24 mars! 

Källor:

Institutet för språk och folkminnen

Kalmar läns museum

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!