Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Om inte kroppsarbetarna går till jobbet stannar hela landet. Sällan syns och hörs människor som arbetar med sina kroppar i dagens medier, på museer och i våra offentliga rum. Vad gör de på jobbet? Hur ser villkoren ut? Hur är arbetsmiljö? Trivs de? Hur kan känns det i kroppen efter en arbetsdag?
I utställningen Vi som arbetar med våra kroppar möter vi 33 arbetare, med olika bakgrund, erfarenheter och ålder som generöst berättar om hur de har det på sitt jobb. Tillsammans med eleverna utforskar vi de olika yrken som är representerade i utställningen och även andra kroppsarbeten. Vi samtalar om arbetsplatser och arbetsvillkor, det jobbiga men också det som är trivsamt med jobben. Vi diskuterar värdighet, jämställhet och klassamhällsfrågor. Genom detta skolprogram kommer även eleverna att kunna reflektera kring deras framtida yrke.
Vi som arbetar med våra kroppar är ett dokumentärt konstprojekt av Annica Carlsson Bergdahl och fotograf Elisabeth Ohlson. De har rest i Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder, och intervjuat, fotograferat och filmat människor som är industriarbetare, butiksbiträden, undersköterskor, städare, restauranganställda och lagerarbetare med ambitionen att skildra en del av dagens arbetarklass.
Vill du besöka utställningen med din klass på egen hand, kan du ladda ner en pedagogisk guide till utställningen här.