X
Nu har vi öppet igen. Mer information.

Utställningen 100 % kamp – Sveriges historia berättar om människor som kämpar för att få rätt att leva livet fullt ut i ett jämlikt Sverige.

Genom teman som rätten till kroppen, rätten till vardag och reaktioner mot rättigheter skildras rättighetskamper i det förflutna och i samtiden; kampen för att få leva, bo, arbeta, älska på lika villkor oavsett funktionsförmågor, sexuell läggning, tro, kön eller ursprung. I utställningen berättas om vad avsaknaden av rättigheter kan innebära för människor liv.

100 % kamp – Sveriges historia skildrar rättigheternas grundläggande betydelse för ett demokratiskt samhälle, undersöker vad som händer när rättigheter tas för givna, gestaltar att rättigheter inte kommit till av sig själv utan genom att människor agerat och kämpat. Här ges plats till dem som arbetar för allas rösträtt, för rätten att kunna bo hemma, för rätten att få bestämma över sin kropp. Rättighetskämpar presenteras. Kan det vara just vem som helst? Du och jag?

Bokningsförfrågningar

Anna Hadders, utställningsansvarig

Tel: 044-620 19 16
E-post: [email protected]

Se även information hos Forum för utställare.

Turnéschema

Skövde stadsmuseum
September–december 2021.

» Utställningen är ledig för bokning oktober 2020–september 2021 och från januari 2022.

Exempel på tidigare utställningsplatser

Regionmuseet Kristianstad, Västmanlandsläns museum, Sundsvalls museum, Historiska museet – Stockholm, Arbetets museum, Upplandsmuseet och Kvinnohistoriskt museum i Umeå.

Lärarhandledning för ungdomar

Ladda ned lärarhandledningen. (PDF 2.1 MB)

Arbetsmaterial för vuxna

ABF har producerat ett material som kan användas i studiecirklar. Finns att köpa som tryckt material eller att ladda ner kostnadsfritt:
Ladda ned handledning för studiecirklar (PDF)

Pressbilder

Bilderna är fria att använda i utställningssammanhang. Vid publicering, vänligen ange Fotograf Evelyn Thomasson/Regionmuseet Skåne.

En monter i utställningen som behandlar det faktum att det under 100 år inte var tillåtet att få undervisning på teckenspråk.

Bildstorlek: 5288px x 3525px 3.92 MB

Rättighetskämpar

Bildstorlek: 5561px x 2502px
3.07 MB

Under långt tid genomförde staten av olika anledningar olika övergrepp på inspärrade personer.

Bildstorlek: 3368px x 4653px
3.07 MB

Fler rättighetskamper

Bildstorlek: 5044px x 2785px

3.88 MB

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!

Scroll to Top