På varje plats finns massor av spännande berättelser. Överallt, kring varje skola, är landskapet fyllt av historia, matte, samhällskunskap, teknik, slöjd, bild, idrott och språk – hela läroplanen finns där ute!
I projektet På Varje Plats – kulturpedagogik för barn och unga i Skåne samarbetade kulturarvspedagoger från Skånes Arkivförbund, Trelleborgs Museer, Regionmuseet Skåne och Skånes hembygdsförbund med lärare för att tillsammans undersöka hur man kan använda skolans omgivande landskap och närområdets resurser i undervisningen.
Här hittar du allt material som ingår i projektet
Helén Lilja, kulturarvspedagog på Regionmuseet Skåne, berättar hur projektet tog sin nuvarande form;
– Projektet, som finansierats av Region Skåne började som ett samarbete med kommuner som inte har några regionalt finansierade kulturinstitutioner. Sen kom pandemin och satte stopp för de fysiska mötena. Då gjorde vi materialet digitalt, med fyra filmer och tillhörande lärarhandledningar. På så vis blev projektet också tillgängligt för alla som var intresserade.
– Det är inte alla skolor som har närhet till kulturinstitutioner och museer, men däremot ligger ju alla skolor i ett landskap som också innehåller vårt kulturarv. Det finns något att plocka av eller titta på överallt – oavsett om man vill prata om klimatförändringar eller matvanor eller könsroller – eller så enkla saker som historiska händelser eller djur och växter. Landskapet är en fantastisk resurs för skolor att använda just därför att det innehåller allt. Man kan jobba med nästan vilka frågeställningar som helst så hittar man det i landskapet.
Nu hoppas Helén Lilja att många pedagoger vill ta del av materialet;
– Allting som finns omkring oss är ett resultat av människans verksamhet från istidens slut till idag. Det gäller att se och förstå det – där kan vi på Regionmuseet Skåne hjälpa till. Vi uppmuntrar också till kontakt med lokala hembygdsföreningar för det är ofta de som sitter på lokalkunskapen.