Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Ukraina och Ryssland i ljuset av kriget – nu och i framtiden

15 februari kl. 18.00 19.30

Bert Sundström var utrikeskorrespondent för SVT i Moskva under tjugo år men återvände till Sverige 2023.

I första delen av vår föreläsningsserie Vår sköra demokrati föreläser Bert Sundström, journalist och utrikeskorrespondent.

Det ryska folket saknar demokrati och pressfrihet, mänskliga rättigheter respekteras inte. Under Vladimir Putins styre har Ryssland blivit alltmer auktoritärt och nationalistiskt. Landets invasionskrig i Ukraina har synliggjort Putins imperialistiska ambitioner och drömmen om ett Storryssland. Hur kan vi förstå dessa ambitioner ur ett historiskt och kulturellt perspektiv? Hur är det för medborgarna att leva i ett Ryssland där den högsta ledningen har sådana ambitioner? Varför ser vi inga storskaliga, folkliga demonstrationer mot kriget?  

Sofia Nerbrand, politiskt redaktör på Kristianstadsbladet, är moderator.

Om föreläsningsserien

Bara 13 procent* av världens befolkning lever i vad som klassas som fullvärdiga demokratier. Utvecklingen i vissa delar av världen är illavarslande där förföljelse av journalister och opposition, nedmontering av rättsväsendet och censur leder till en successiv tillbakagång av det demokratiska samhället. I föreläsningsserien Vår sköra demokrati vill Europa Direkt Hässleholm och Regionmuseet Skåne belysa olika aspekter av demokratin och medborgerligt engagemang. Med serien vill vi även uppmärksamma vikten av att rösta i EU-valet i juni 2024.  

* Varieties of Democracy-institutet (V-Dem) vid Göteborgs universitet (2023)  

Arrangörer

Föreläsningsserien arrangeras av Regionmuseet Skåne och Europa Direkt Hässleholm i samarbete med Kristianstadsbladet.

Gratis
Östra Storgatan 27B
Kristianstad,291 32Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!