Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Tema: Veteranmotorcyklar i Landins cykelverkstad

18 juni 2022 28 augusti 2022

Nu rullar motorcyklar av veteranklass in på utställningen Landins cykelverkstad, i Järnvägsmuseet. Eller rättare så sagt återvänder de till platsen de senast kom ifrån! Kom och titta på en Husqvarna från 1933, en 1950-talshoj från uppländska Nymanbolagen och flera andra motorcyklar från förr. Här möter du också bildkonst och skulpturer som består av moped- och motorcykeldelar, skapade av konstnären Lasse Carlsson, Fun Art. För tredje året i rad kliver du in miljön från legendariska Landins cykelverkstad.

Som vanligt har vi aktivitetsdagar för alla åldrar, en lördag per månad under sommaren och i september. Vi har nya aktiviteter för varje gång men alltid med de kunniga guiderna från ÖSJ (Museiföreningen Östra Skånes Järnvägar) på plats. De berättar om tåg och lok, samt visar bangården och de gamla byggnaderna som tillhörde den gamla stationen ”Kristianstads Södra”. Dessutom har vi öppet de två första helgerna i september. Välkommen!

Mer om utställningen Landins cykelverkstad

Generationer av Kristianstadsbor har fått sina cyklar, mopeder och motorcyklar reparerade på Landins cykelverkstad – från det tidiga 1900-talet fram till slutet av 1960-talet. På Järnvägsmuseet har verkstaden återuppstått som utställning. Nu för tredje året i rad.

Här ser du dåtidens cyklar, med och utan påhängsmotorer, och mängder av olika sadlar, nav, ekrar, nipplar och hjul … För att inte tala om kedjeskydd med cykelns namn i genomskuren plåt och ikoniska cykelemblem. Bland cyklarna finns Landins eget märke Express, men även klassiker som King och Rex.

Inredningen från verkstaden är också på plats, som om cykelreparatören vore tillfälligt ute på ett ärende – och har lämnat sin kaffekopp.

Landins Cykelverkstad är så rik på cykelhistoria och spännande föremål att den visas under tre år på Järnvägsmuseet, 2020–2022. Varje år med en ny inriktning och alltid med nya tillskott från familjen Landins och verkstadens gömmor.

Om Axel Landins cykelverkstad

Cykelverkstaden grundas av Axel Landin i början av 1900-talet och flyttar runt på flera adresser i Kristianstad. Bland annat i korsningen Östra Boulevarden och Tivoligatan innan 1918 då verkstaden flyttar en sista gång, nu till Tivoligatan 8.

Axel Landin själv driver verkstaden fram till 1950 då sonen Holger tar över. Verksamheten utvecklas till en verkstad som reparerar det mesta – från cyklar, mopeder och motorcyklar till skivspelare och symaskiner.

I slutet av 1960-talet stänger Holger Landin verkstaden för gott. Den lämnas orörd fram till 1983 då Regionmuseet och Malmö Tekniska museum tillsammans köper in inventarierna och utrustningen i syfte att bevara detta stycke unika cykel- och lokalhistoria. Allt står därmed nedpackat och magasinerat i 30 år, tills Regionmuseet blåser liv i verkstaden igen som utställning på Järnvägsmuseet.

Samarbetsparter sommaren 2022

Sommarens utställning och aktiviteter genomförs med olika samarbeten, bl a MCHK syd – Motorcykel Historiska Klubben Syd och lokala motorcykelklubbar medan inlån kommer från Malmö Museer.

Fri entré
Västra Storgatan 74
Kristianstad,291 54Sweden
+ Google Map

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!