
- Detta evenemang har redan ägt rum.
Skapa historia! Spedetröjor och dekorationer på stickat
13 mars 2022 kl. 10.00 – 17.00
Spedetröjan är ett ikoniskt plagg som bars av den skånska allmogens kvinnor ända fram till början av 1900-talet. Den stickades på tunna stickor, så kallade ”spetor” eller ”spedor”, och var mycket rikt dekorerad. I den här workshopen skapar vi dekorationer på stickat med inspiration från detta historiska plagg.
Du kommer att lära dig applicerar fast material som tyger och band så det sammanfaller snyggt med ett elastiskt stickat material. Vi arbetar med de stygn som är lämpliga för detta, lyfter fram vilken teknik och vilken process som möjliggör ett fint resultat.
Genom att använda olika tyger och band i material, pärlor och trådar i olika grovlekar kan du leta dig fram till ditt uttryck både då det gäller färger och struktur.
Vi börjar dagen med ett besök i museets samlingar, där spedetröjsexperten Inger Ohlsson presenterar den skånska spedetröja för deltagarna. Vi studerat spedetröjorna som finns i museets samlingar och tittar på olika tekniker och uttryck. De fantastiska dekorationerna på spedetröjan är din inspirationskälla och alla erbjuds göra sin alldeles egna tolkning av dessa. Vad inspirerar dig?
Program
10:00 – Samling vid Norra kasern (Norretullsgatan 1), Kristianstad, för besök i Regionmuseets magasin
12:00 – Paus för lunch på egen hand.
13:00 – Workshop i Regionmuseets makerspace (Minnesluckan). Stanna så länge du vill och orkar – museet stänger kl 17.
Förkunskaper: Kunskap om enklare stygn krävs
OBSERVERA! Magasinet är inte tillgänglighetsanpassat och saknar hiss och ramp.
Frågor? Kontakta andre.ivarsson@regionmuseet.se
Skapa historia!
I Regionmuseets kulturhistoriska makerspace anordnas skapande aktiviteter för vuxna med utgångspunkt i museets omfattande samlingar. Deltagarna får möjlighet att närstudera valda föremål ur samlingarna och skapa egna kreationer med inspiration från historiska föremål, material och tekniker. Aktiviteten är en del av CREMA, ett samverkansprojekt som finansieras av EU-programmet Erasmus+. Läs mer på cremaproject.eu
