Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Skapa historia! Brodera efter vävnota

21 november kl. 11.00 17.00

Välkommen till en öppen verkstad där vi broderar i korsstygn med inspiration från kulturhistoriska föremål ur Regionmuseets samlingar.

Både korsstygn och andra s.k. räknade broderitekniker följer tygets rutnät. Det innebär att vi med enkla tekniker kan skapa bilder och motiv av allt som finns i liknande rutnät: pärlplatta, pixelkonst och – förstås – vävnota. Material finns på plats. Du är självklart välkommen att ta med eget hemifrån. Aktiviteten leds av Luisa Carbonelli, kulturhistoriker och textilkonstnär.

Ingen förkunskap krävs och det är drop-in under dagen.

Frågor? Kontakta [email protected]

Vad är vävnota?

En vävnota beskriver hur ett vävmönster uppbyggs genom att trådar korsar antingen över eller under varandra. För bildväv ritas mönstren ofta på rutigt papper med färgpenna – som gjort för att tolka i korsstygn!

Vävnoterna vi utgår ifrån kommer från museets Hulda och Arna Larssons samling. Hulda och senare hennes dotter Arna hade sommarförsäljning av hemslöjdsalster (gjorda av kvinnor i trakten) från hembygdsgården i Båstad. Samlingen donerades av Arna till Regionsmuseet. Extra intressant vid samlingen är att många föremål finns både som vävnota och som färdigt alster.

Skapa historia!

I Regionmuseets kulturhistoriska makerspace anordnas skapande aktiviteter för vuxna med utgångspunkt i museets omfattande samlingar. Deltagarna får möjlighet att närstudera valda föremål ur samlingarna och skapa egna kreationer med inspiration från historiska föremål, material och tekniker. Aktiviteten är en del av CREMA, ett samverkansprojekt som finansieras av EU-programmet Erasmus+. Läs mer på cremaproject.eu

Logotyp för Eu-projektet Erasmus+.
Fri entré
Östra Storgatan 27B
Kristianstad, 291 32 Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!

Scroll to Top