Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Sandelins Silversamling

3 december 2023 25 augusti 2024

I utställningen Sandelins Silversamling visar vi den samling som donerades av Carl-Erik Sandelin till Regionmuseet Skåne 2021.

OBS – begränsad tillgång till utställningen vecka 2 och vecka 3, 2024. På grund av utställningsbyte är Sandelins Silversamling endast tillgänglig på helger vecka 2 och 3. Därefter öppet som vanligt.

Carl-Erik Sandelins samling består till stor del av silver från Kristianstadstrakten med sin långa tradition av silverhantverk. En tradition som kan spåras åtminstone tillbaka till 1500-talets Vä. Kristianstad tog sedermera dess plats och trots att 1600-talet var ett bistert århundrade i Skåne bedrev åtminstone ett 30-tal guldsmeder sina verksamheter i staden fram till 1690. Det året blev Kristianstad en av de åtta städer i Sverige som hade eget guldsmedsämbete.

Genom vänskapen med museichef Thorsten Andersson blev Sandelin medveten om det stora intresse för den lokala silvertraditionen som fanns. Att donera sin samling till Regionmuseet var ett sätt att ge silvret tillbaka till staden Kristianstad.

Redan nu finns denna silvertradition representerad i museets basutställning C400. Här kan du bland annat se brudkronan från Skepparslöv som tillverkats i Vä 1597.

Se alla föremålen i Sandelins Silversamling i museets databas här

Gratis
Östra Storgatan 27B
Kristianstad,291 32Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!