Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Premiärvisning: Ve och förbannelse

20 januari kl. 15.00 16.00

Den historiska dokumentären Ve och förbannelse är berättelsen om den fruktansvärda skogsbrand som drabbade norra Skåne sommaren 1921. Det var en extremt torr sommar men trots varningar fortsatte Christianstad-Hessleholms-Järnvägsaktiebolag att elda sina lok med torv. Något som skulle komma att få katastrofala följder. Den 12 juli 1921 startade ånglok nr. 17 den skogsbrand som gått till historien som Loshultsbranden.

Filmen skildrar den nästan två veckor långa kamp som ortsbor och soldater tvingades utkämpa mot en av de största skogsbränder som drabbat Sverige. Med spadar och lövruskor försökte man begränsa eldens spridning men den torra omgivningen och kraftiga vindar gjorde det omöjligt. Istället spred sig elden snabbt över ett stort område. Med oro och vånda flydde folk sina hem men många valde att stanna kvar i ett desperat försök att rädda det lilla man ägde, med risken att brännas till döds.

Med hjälp av intervjuer, gamla fotografier, tidningsartiklar och iscensättningar återskapas brandens olika skeden i filmen. Ve och förbannelse lyfter fram de drabbades historia och berättar om släckningsstyrkornas svåra kamp.

Bakom dokumentären står Bengt Grewin som har en lång bakgrund inom film- och tv-branschen. Ve och förbannelse är Bengt Grewins andra dokumentär. I Ett alldeles ovanligt vanligt liv från 2018 skildrar han sin mormors uppväxt och livsvillkor i Vakö utanför Älmhult vid förra sekelskiftet.

Biljetter

Boka din plats till visningen på 044–620 19 44. Biljettpriset på 75 kr betalar du på plats innan filmvisningen.

75kr
Östra Storgatan 27B
Kristianstad,291 32Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!