Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Öppet hus på Torpet Månsas

11 september 2021 kl. 13.00 16.00

Besök museets bevarade torp från 1800-talet. Under hela dagen är det öppet hus i torpets byggnader och möjlighet att slå sig ner med en kopp kokkaffe och kaka som vi bjuder på. Dessutom finns Oppmanna-Vånga hembygdsförening på plats och berättar om sitt arbetet med att dokumentera torp och torpare i området. Dagen är en del av Kulturarvsdagen.

Dagens hållpunkter

13.00 – 16.00 Makramé-workshop för barn

Makramé är en gammal flät- och knytteknik där man med snören gör knopar och flätningar i olika mönster. Dessa kan varieras på olika sätt till både nytta och nöje. I den här workshopen får du prova på tekniken och skapa en enkel nyckelring. Passar barn från 7 år och uppåt. Workshopen görs tillsammans med Folkuniversitet. Workshopen är kostnadsfri, men barn och vuxna från 6 år och uppåt behöver anmäla sig. Anmälan sker på plats med namn, adress och personnummer. 

13.00 – 13.20. Visning av torpmiljön kring Månsas

Regionmuseets byggnadsantikvarie Emelie Petersson visar och berättar. Samling på gårdsplanen.

14.00 – 14.40 Föreläsning

Elisabeth Björner föreläser med rubriken Människorna och torpen vid Västerviksgården – beskrivning av en torpmiljö under 1800-talet.

15.00 – 15.20 Vandring på temat kulturväxter i torpmiljöer

Regionmuseets biolog Åsa Jakobsson visar och berättar om vilka växter som kan hittas runt ett torp. Samling på gårdsplanen.

Om Kulturarvsdagen

Kulturarvsdagen ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer. En mångfald av kulturmiljöer som alla, oavsett bakgrund kan göra anspråk på är viktigt för ett samhälle som håller ihop. Läs mer på Riksantivarieämbetets hemsida.

Medarrangörer

Logotyp för Folkuniversitetet.

Oppmanna-Vånga hembygdsförening

Fri entré

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!