Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Öppet hus på Torpet Månsas

9 september 2022 kl. 12.00 15.00

Kom och besök Torpet Månsas, Regionmuseet Skånes bevarade torp från 1800-talet på Kulturarvsdagen. I år kommer Kulturarvsdagen på Månsas kretsa kring temat mat och hållbarhet. Vi bjuder på sopplunch kl 12 (anmälan krävs) och du kan lyssna på intressanta föredrag. Under eftermiddagen kan du slå dig ner med en kopp kokkaffe och en bit kaka som vi bjuder på. Dessutom finns Svenska byggnadsvårdsföreningen på plats och pratar hållbarhet och återbruk.

Dagens hållpunkter

Kl 12.00 – 13.00 Sopplunch.

Vi bjuder på ”soppa på en spik” tillsammans med nygräddat bröd kl 12. Anmälan görs senast måndagen den 5/9 till emelie.petersson@regionmuseet.se. Mellan 12.00-12.30 kommer Regionmuseet Skånes byggnadsantikvarie Linn Offerlind-Ljunggren att berätta mer om vad som gör denna soppa speciell men även berätta om ”unika” historiska maträtter. Kokkaffe tillsammans med kaka serveras under eftermiddagen.

Kl 13.00 – 13.20 Vad vet vi om hushållningen på torpet Månsas?

Regionmuseet Skånes byggnadsantikvarie Emelie Petersson berättar om vad samlingar och arkivet kan berätta om hushållningen på torpet.

Kl 13.30 – 13.50 Nyttoväxter från istiden till idag

Regionmuseet Skånes biolog Åsa Jakobsson berättar om olika historiska nyttoväxter och vad de använts till samt om vad som odlats i trakten.

Kl 14.00 – 14.30 Svenska byggnadsvårdsföreningens länsombud Arianna Bernino pratar om hållbarhet och återbruk.

Kl 15.00 Avslut på dagen.

Om Torpet Månsas

Skogstorpet Månsas ägs av Stiftelsen Regionmuseet i Skåne och är, sedan 1996, byggnadsminne. Torpet ligger i Kristianstads kommun och nordöstra Skånes skogsbygd, inom Vånga socken, som gränsar till Blekinge. Läs mer om Torpet Månsas här.

Om Kulturarvsdagen

Kulturarvsdagen ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer. En mångfald av kulturmiljöer som alla, oavsett bakgrund kan göra anspråk på är viktigt för ett samhälle som håller ihop. Läs mer på Riksantikvarieämbetets hemsida.

Fri entré
Västerviksvägen 131-20
Arkels,290 37Sverige
+ Google Map

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!