Nu är det jul igen – Om jultraditioner förr och nu
26 november 2022–13 januari 2023
- Detta event har redan ägt rum.
Vem uppfann den elektriska adventsljusstaken och varför heter det julklapp? Var växer kanelen innan vi strör den på julgröten? Det är några frågor du kan få svar på i Regionmuseet Skånes julutställning. Dessutom kan du bland annat njuta av mössens julafton, veva runt ett luciatåg, bläddra bland scouternas adventskalendrar och försöka lista ut vad det är som doftar i skafferiet. Läs mer om julens kryddor här nedan! Utställningen passar alla åldrar och dig som är nyfiken på hur olika jultraditioner och vanor uppstått.
Utvalt
Stjärnanis – en söt smak av lakrits
Stjärnanis kommer från ett träd och det är de torkade frukterna vi använder som krydda.
Kardemumma – en ört som smakar mumma
Kardemumma kan användas till allt från bakning till kryddning av kaffe och mumma.
Senap – ett måste till julskinkan för många
Det vi kallar senap och köper på burk eller i tub är en kryddsås med krossade senapsfrön, ättika, salt och socker.
Dela med dig av ett julminne
Nu samlar vi in personliga, finurliga, vanliga och ovanliga advents- och jultraditioner. Finns det någon tradition eller särskild vana som just du eller din släkt har? Eller har du kanske ett starkt minne från en jul tidigare i ditt liv?
Saffran – julens dyraste krydda
Till ett gram saffran går det åt cirka 100-150 blommor! Inte undra på att kryddan är dyr.
Kryddnejlika – torkade blomknoppar som sätter smak på glöggen
Kryddnejlika används bland annat i pepparkakor och för att krydda glöggen.