Laddar Evenemang

Nu är det jul igen – Om jultraditioner förr och nu

26 november 202213 januari 2023

« All Evenemang

  • Detta event har redan ägt rum.

Vem uppfann den elektriska adventsljusstaken och varför heter det julklapp? Var växer kanelen innan vi strör den på julgröten? Det är några frågor du kan få svar på i Regionmuseet Skånes julutställning. Dessutom kan du bland annat njuta av mössens julafton, veva runt ett luciatåg, bläddra bland scouternas adventskalendrar och försöka lista ut vad det är som doftar i skafferiet. Läs mer om julens kryddor här nedan! Utställningen passar alla åldrar och dig som är nyfiken på hur olika jultraditioner och vanor uppstått.

Utvalt

Stjärnanis – en söt smak av lakrits

Stjärnanis – en söt smak av lakrits

Stjärnanis kommer från ett träd och det är de torkade frukterna vi använder som krydda.
Kardemumma – en ört som smakar mumma

Kardemumma – en ört som smakar mumma

Kardemumma kan användas till allt från bakning till kryddning av kaffe och mumma.
Kanel – torkad bark med julig smak

Kanel – torkad bark med julig smak

Till jul används kanel bland annat i pepparkakor och glögg.
Senap – ett måste till julskinkan för många

Senap – ett måste till julskinkan för många

Det vi kallar senap och köper på burk eller i tub är en kryddsås med krossade senapsfrön, ättika, salt och socker.
Dela med dig av ett julminne

Dela med dig av ett julminne

Nu samlar vi in personliga, finurliga, vanliga och ovanliga advents- och jultraditioner. Finns det någon tradition eller särskild vana som just du eller din släkt har? Eller har du kanske ett starkt minne från en jul tidigare i ditt liv? 
Saffran – julens dyraste krydda

Saffran – julens dyraste krydda

Till ett gram saffran går det åt cirka 100-150 blommor! Inte undra på att kryddan är dyr.
Ingen jul utan ingefära

Ingen jul utan ingefära

Ingefära sätter smak på våra pepparkakor.
Kryddnejlika – torkade blomknoppar som sätter smak på glöggen

Kryddnejlika – torkade blomknoppar som sätter smak på glöggen

Kryddnejlika används bland annat i pepparkakor och för att krydda glöggen.

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!