Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kulturnatt på Regionmuseet

20 maj 2022 kl. 17.00 20.00

Välkommen till Regionmuseet på Kulturnatten! Vi bjuder på ett fullspäckat program på tema mat med bland annat föreläsning, utomhusbio och historisk matlagning.

17.00 – 17.40 Hållbara måltider – ett kulturarv?

Etnologen Håkan Jönsson föreläser om mat och hållbarhet.

Hur vi ska lösa framtidens matproduktion är en fråga som berör oss alla. Det pratas ofta om nya hållbara matvaror som till exempel odlat kött, insektsmjöl, alger och nya vegetariska protein. Men kanske kan vi hitta den hållbara maten i vårt kulturarv. Håkan Jönsson är etnolog och matforskare vid Lunds universitet. Han har en bakgrund som kock och har bland annat forskat om ämnen som livsmedel, måltider och gastronomi. Föreläsningen hålls i samarbete med Folkuniversitetet. Ingen förbokning krävs.

18.00 23.00 Mat- och hållbarhetsstationer

Mat och hållbarhet på Regionmuseet!

På Regionmuseet är det mat- och hållbarhetstema under kulturnatten kopplat till vår utställning MAT: Mer än en måltid. På museets innergård har vi stationer med aktörer som på olika vis arbetar med dessa frågor. Du kan lära dig mer om hållbarhet och handla produkter och mat. Senare under kvällen visar Kristianstads konsthall en film på innergården.

19.00 23.00 Historisk matlagning

Arkeologen och måltidshistorikern Daniel Serra lagar historisk mat!

En resa i mathistorien! Daniel Serra intresserar sig för vad människor åt för länge sedan. Utifrån gamla recept lagar han mat över öppen eld och berättar om vad människor kan ha ätit i Skåne för över 1000 år sedan.

19.30 Visning i utställningen MAT: Mer än en måltid

En visning om matproduktion, måltider och hållbarhet.

Mat ger oss den energi vi behöver för att hålla kroppen i gång. Men mat är mycket mer än så! I utställningen MAT: Mer än en måltid kan du lära dig mer om mat och odling, transport, återbruk och förvaring. Samling sker i rummet utanför utställningen, högst uppe i trapphallen.

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!