Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kulturnatt på Konsthallen

20 maj 2022 kl. 17.00 23.00

Välkommen till Konsthallen på Kulturnatten! Vi bjuder på ett fullspäckat program kopplat till vår utställning Varför tveka? Marika och CG Wachtmeisters konstsamling.

17.00 – 19.00 Boksläpp Varför tveka? Marika och CG Wachtmeisters konstsamling

Vi presenterar boken om utställningen Varför Tveka? Marika och CG Wachtmeisters konstsamling. I boken, formgiven av Hanna Bergman, finns texter av bland annat Patrick Amsellem, Filippa Forsberg och Marika Reuterswärd. Fotografi av Gert Germeraad och Anders Norrsell. 

Paret Marika och CG Wachtmeister signerar boken som kan köpas i museets butik. 

17.00 – 23.00 Utställning: Varför tveka? Marika och CG Wachtmeisters konstsamling

För första gången visas Marika och CG Wachtmeisters privata konstsamling offentligt. Från hemmet och vardagen på Wanås slott har ett stort urval av deras konst tagit plats i Kristianstads konsthalls utställning Varför tveka?. Här möter besökaren nordiska och internationella konstnärer som hör till de mest betydande inom modern och samtida konst. Dessutom har familjen Wachtmeisters favoritrum, ”det danska vardagsrummet”, flyttat in i utställningen, med danska möbelklassiker och iögonfallande konst. Välkommen! 

17.00 – 23.00 Överraska mig konst

Dokumentär om Marika Wachtmeister från 2017.

Marika Wachtmeisters passion för konst väcktes redan i tonåren. Men livet förde in henne på en helt annan yrkesbana som advokat och inte förrän i vuxen ålder återvände hon till konstvärlden. Det har nu gått mer än 30 år sedan hon skapade den internationellt omtalade skulpturparken på Wanås där hon bor med sin familj. I detta tillbakablickande porträtt berättar hon om vad som format henne och alltjämt driver henne framåt mot nya äventyr i livet. 

Filmen följer Marika från de djupa Göingeskogarna till konstnärsateljéerna i New York under ett år kantat av jubileumsfirande, konstupplevelser och memoarförfattande. 

Filmen visas på en skärm i konsthallen under Kulturnatt. Regi mm Magnus Rutberg, producerad av Regionmuseet. Konsthallen.  

19.00 – 19.30, 20.00 – 20.30, 21.00 – 21.30 Performance: Dynamic Resistance

Drop in-performance med Jojo Ahlkvist och Hedda Bauer i och runt konsthallen.

En platsspecifik version av performanceverket, skapat 2018, där konstnärerna utforskar teman som osynlighet, inkluderande underhållning och exklusivt deltagande. Kostymerna som bärs av konstnärerna är gjorda för att spegla den plats och rum de refererar till, i det här fallet Kristianstad och utställningen i konsthallen. Det framförda performanceverket visar olika sätt att utföra makt, eller bristen på nämnda, i ett offentligt rum. Dränkta i små klockor rör sig kropparna genom utrymmet oupptäckta eller inte. 

21.45 Filmvisning: Nedbrud, Humankind

Filmen ”Nedbrud, Human kind” från 2018 av den danske filmaren Palle Vedel ingår i Marika och CG Wachtmeisters konstsamling. Under en timmes tid får vi följa nedsmältningen av en glaciär intill orten Ilulissat på Grönlands västra kust. Filmen visas på museets innergård.

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!