31 januari 2021
kl.
12.00
–
30 april 2021
kl.
12.00
Utställningen är stängd och över för fysiska besök men den öppen och aktuell här på vår webbplats. Kika in!
Känner du igen Kurt Cobains grungekofta? Eller Coco Chanels sjömansrandiga klassiker? Mymlans västklänning? Här på webben kan du se och läsa mer. Du kan också sticka Miss Marples lilla eleganta genomdragssjal, en Nobelpristagares blå strumpor, Bernievantarna och lyssna till Ingmar Bergman som berättar om en älskad kofta. Och en hel del annat.
Här på webben möter du personligheter från litteratur, konst, musik och bilderböcker, genom nystickade versioner av deras plagg! Missa inte polarforskaren S. A. Andrées tröja från Arktis som vi lånat in från Grenna Museum.
Materialet utgår från utställningen Kulturkoftor & Sagotröjor. Den är producerad av Upplandsmuseet och baserad på författaren och stickprofilen Ceclia B Dackenbergs böcker Kulturkoftor (2017) och Sagornas stickbok (2015) och hennes nedslag i kulturhistorien utifrån stickade plagg. Artiklarna är producerade av Regionmuseet Skåne för vår egen webbplats, om inget annat anges.
Utvalt

Polarfararen Nils Strindbergs fästmö Anna Charlier, född i skånska Gråmanstorp, skickar med sin tröja i hans packning till Arktis.

Väckare är ett yrke som försvann när allt fler arbetare hade råd att köpa väckarklocka runt 1940-talet. Mary Smith "of Brenton Street" i London utvecklar en egen metod, nämligen att skjuta med ärtrör mot fönstren hos dem som hade beställt väckning.

"Koftan, ja den ... Jag vet inte hur många år den har varit med men det var Ingrid som stickade den ..." Se och hör Ingmar Bergman berätta själv om en älskad kofta!

En dagbok lindas in i en marinblå patentstickad tröja och skohalm, runt det hela viras en vaxduk. Så skyddar ingenjör Salomon August Andrée sin polarexpeditions anteckningar in i döden.

Självklart sitter Bernie utanför Regionmuseet Kristianstad där hans vantar är ett nytillskott till utställningen Kulturkoftor & Sagotröjor. Vi vill gärna inspirera dig till att sticka dina egna Bernievantar.

Ivar Arosenius poserar i en blomsterkrans från Österlen och en stickad tröja med ett litet diagonalt mönster, där knäppningen vid axeln glappar. Det lilla självporträttet från 1906 är mättat av symbolik och ett av hans mest kända verk. Samma år får han en dotter som är evigt förknippad med klassikern Kattresan.

Alfons Åbergs favoritfärg är enligt uppgift knallblå. Kanske bär han sin kära bruna stickade tröja för att visa samhörighet med pappa Bertil? Det är ju pappa – också i brun tröja – som ensam tar hand om Alfons i vardagen.

Deckarförfattaren Agatha Christie utrustar sin huvudperson Miss Marple med en knivskarp hjärna, en mild uppsyn, garnnystan och stickor. Bakom den anspråkslösa fasaden – en stickande, tedrickande och tankspridd dam – ägnar sig Jane Marple åt att analysera och lösa brott.

Den franska modeskaparen och affärskvinnan Gabrielle Bonheur ”Coco” Chanel (1883– 1971) öppnar butik på badorten Deuville. Där inspireras hon av franska sjömän i sina randiga undertröjor av jersey – en fin, fast maskinstickad trikå i ylle eller silkeblandat ylle.

Läs poeten Pablo Nerudas dikt "Sång till mina strumpor", ladda ned stickbeskrivningen och bär dina blå strumpor som en Nobelpristagare.

I sagoböckernas värld vimlar det av luvor i olika färger och former. Det är iförd en röd luva som vi är vana att se vår internationellt kända skånepåg Nils Holgersson, på en gås högt uppe i luften. Men från början var luvan lika vit som gåsen.

I Tove Janssons berättelser om mumintrollen i Mumindalen, framträder den vänliga och hjälpsamma Mymlan i olika klänningar över tid. Den randiga är känd från den klassiska boken "Hur gick det sen?" från 1952.
Gratis