Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Hur skyddar vi vår demokrati mot desinformation?

21 mars kl. 18.00 19.30

Elsa Isaksson och Patrik Oksanen deltar i ett samtal om demokrati och desinformation.

I andra delen av vår föreläsningsserie Vår sköra demokrati välkomnar vi Patrik Oksanen, författare med koppling till tankesmedjorna Fri värld och Fores, Elsa Isaksson, doktorand på Lund universitet på institutionen för strategisk kommunikation, och Sofia Nerbrand, politiskt redaktör på Kristianstadsbladet till ett samtal om desinformation.

Desinformation, en manipulerad bild eller en hemligt organiserad påverkanskampanj kan snabbt nå miljontals människor. Falska nyheter sprids snabbare än sanna och kan påverka valresultat, samhällsklimat och opinion. Hur påverkar detta vår demokrati?  Hur försvarar vi demokratin när det just är respekten för demokratins spelregler som utgör dess största sårbarhet? Att sprida desinformation är inget nytt, men vilka är nu våra förutsättningar att värna ett demokratiskt och öppet samhälle i en värld med allt mer komplex informationsmiljö?

Sofia Lenninger från Regionmuseet Skåne är moderator.

Om föreläsningsserien

Bara 13 procent* av världens befolkning lever i vad som klassas som fullvärdiga demokratier. Utvecklingen i vissa delar av världen är illavarslande där förföljelse av journalister och opposition, nedmontering av rättsväsendet och censur leder till en successiv tillbakagång av det demokratiska samhället. I föreläsningsserien Vår sköra demokrati vill Europa Direkt Hässleholm och Regionmuseet Skåne belysa olika aspekter av demokratin och medborgerligt engagemang. Med serien vill vi även uppmärksamma vikten av att rösta i EU-valet i juni 2024.  

* Varieties of Democracy-institutet (V-Dem) vid Göteborgs universitet (2023)  

Arrangörer

Föreläsningsserien arrangeras av Regionmuseet Skåne och Europa Direkt Hässleholm i samarbete med Kristianstadsbladet.

Gratis

Hur skyddar vi vår demokrati mot desinformation?

21/3 kl. 18, Regionmuseet i Kristianstad

57 Kommer
18 återstår
Svara här
Östra Storgatan 27B
Kristianstad,291 32Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!