Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Bowie & Sukita – Heroes

10 februari 1 september

Den japanska fotografen Masayoshi Sukita ligger bakom flera av de mest ikoniska bilderna av David Bowie. Nu visas fotografens verk på Regionmuseet i Kristianstad i en omfattande utställning. Med fler än 100 fotografier från början av 1970-talet ger utställningen en unik inblick i samarbetet mellan Masayoshi Sukita och David Bowie.

Utställningen, som kurerats av Marie Schönhult på Regionmuseet Skåne och Maurizio Guidoni från ONO arte, berättar den otroliga historien om en av 1900-talets mest inspirerande ikoner och största tänkare, genom foton av en av mästarna inom modern fotografi.

Ett 40 år långt samarbete

Samarbetet mellan David Bowie och Masayoshi Sukita inleddes 1972 när den japanska fotografen var i London för att fotografera Marc Bolan, sångare och gitarrist i det brittiska glamrockbandet T-Rex. Vid det laget kände Sukita inte till Bowie, men efter att ha sett en affisch med artisten bestämde han sig för att gå på en konsert. Sukita har berättat att det var en mäktig upplevelse att se Bowie på scen och att han redan då insåg vilket kreativt geni han hade framför sig. Bowie skilde sig från andra rockstjärnor och hade något speciellt som Sukita kände att han var tvungen att försöka fånga på bild.

Sukita fick möjlighet att träffa Bowie personligen tack vare sin vän Yasuko Takahashi, en stylist och pionjär inom japanskt hantverk. Takahasi visade Sukitas arbete, som vid den tiden mest bestod av reklamkampanjer och modefoto, för Bowies management. De sa ja till en fotografering.

Bowie fascinerades av Sukitas stil som fotograf och även om fotograferingen skedde under fullständig tystnad på grund av språkbarriären, var det något som klickade mellan dem. De delade en känslighet och konstnärlig strävan vilket ledde till både en professionell och vänskaplig relation som varade i över 40 år, ända till Bowies bortgång 2016.

David Bowie och Iggy Pop

1973 porträtterade Sukita Bowie igen vid två tillfällen, i USA och under hans första japanska turné. Men det mest betydelsefulla mötet skedde 1977 när Bowie besökte Tokyo tillsammans med den amerikanska rocksångaren Iggy Pop. De var där för att marknadsföra Iggy Pops debutalbum, The Idiot, som Bowie producerade. Sukita följde med dem båda på presskonferenser och konserter. Under en ledig dag frågade han dem om de kunde tänka sig att ställa upp på en fotosession i studio. På bara två timmar tog Sukita sex rullar med film. Det var vid detta tillfälle som han knäppte fotografiet som skulle komma att hamna på albumomslaget till Heroes och som blivit en av de mest ikoniska bilderna inom popkulturen.

”The next moment”, 1977. Foto: Masayoshi Sukita. © 2024 Sukita/ The David Bowie Archive ® Under license to Perryscope Productions LLC/Epic Rights

Mannen bakom masken

Under årens lopp arbetade Bowie och Sukita tillsammans vid nästan alla möjliga tillfällen och studiofotograferingarna blev med tiden mer intima och personliga. Utvecklingen av denna privata relation, som berikades av ett djupt kulturellt utbyte, gav oss några av de mest berömda fotografierna av Bowie.

Sukitas förmåga att skapa eviga bilder, frusna mellan tusenårig tradition och modernitet, gav en allätande konstnär som Bowie en speciell tillgång till det japanska världsuniversum som han var så fascinerad av.

Även om Bowie under hela sin karriär arbetade med flera ledande fotografer var det Sukita som kunde fånga hans sanna väsen och skapa bilder som överskred både hans musik och den tid han levde i. Sukitas porträtt visar oss en eklektisk, provokativ och briljant artist, men också mannen bakom masken, någon som kommer att bli ihågkommen som en av 1900-talets största artister.

Entré

Inträde till utställningen Bowie & Sukita – Heroes kostar 125 kronor för vuxna. Barn och unga upp till 18 år går in gratis.

125kr

Utvalt

Bowies 100 favoritböcker

Bowies 100 favoritböcker

David Bowie var en bokslukare och tog med sig ett eget stort bibliotek när han var på turné. Här hittar du en lista med Bowies 100 favoritböcker.
Östra Storgatan 27B
Kristianstad,291 32Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!