Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Glad Tran! Fira tranafton och trandagen på distans.

24 mars 2021 25 mars 2021

Vik en trana eller skriv ett tranbrev! Spana efter Pulkens tranor! Och läs om hur och varför tranan kommer med ljuset. Regionmuseet Kristianstad har stängt tills vidare men vi firar tranafton och trandagen med dig på distans. I sydöstra Skåne, Blekinge och Småland men också i Västmanland, Värmland och delar av Danmark, finns det gamla lekar och ritualer för alla oss som otåligt väntar på tranans, och därmed, vårens ankomst. Vi tipsar om allt du kan göra och berättar om traditionerna.

Gratis
En röd papperstrana

Lär dig vika en papperstrana

Att vika tranor av papper är enkelt och roligt! Den här youtube-videon visar tydligt hur du gör. Sätt dina papperstranor väl synliga i fönstret, så kanske tranan kommer med gåvor!
Tranor i flock som lyfter från marken

Kika i trankameran hemifrån soffan

Om du inte har möjlighet att ta dit till något av de ställen där tranorna rastar så kan du se tranorna hemifrån via Vattenrikets trankamera!
Två tranor flyger mot en nästan blåklar himmel

Besök Pulken (med försiktighet) och se tranorna dansa in våren

I månadsskiftet mars-april rastar tusentals tranor i Vattenriket på sin väg till häckningsplatser längre norrut. Vid Utemuseum Pulken i naturreservatet med samma namn, har du en god chans att få se dem. Läs också om årets förändringar för att minska risken för smitta när du tittar.
Ett knippe ris, en vit skjorta och en guldig strut

Klä dig som en trana! Fixa enkelt retrostilen från 1930-talet.

"Vi klädde oss i en stor vit särk eller skjorta, en stor gul pappersstrut som näbb fastsatt med snöre om nacken, en risbukett ..."
Man med fåglar, målning på kyrkvägg.

Tranor ur våra samlingar

Jodå, visst har vi tranor i våra samlingar! En uppstoppad ungtrana, och avbildningar. Kika på en vacker blå trana från medeltiden och en släkting från tidigt 1940-tal.
Träsnitt med en grupp män med spjut riktade mot gäss. Överst i bild två gässa med ljus i näbbarna.

Tranan kommer med ljuset

Om vi tänker på en ljusbärare i svensk tradition är det kanske i första hand Sankta Lucia vi ser framför oss. Men det finns faktiskt en annan ljusbärare i kalendern – nämligen tranan!
Illustration av två tranor som flyger.

Håll en tranas avstånd och flaxa snällt.

Tänk på en trana och håll enkelt avstånd i pandemitider. Vi lånar tipset från Vattenriket. Läs också om det flaxet i tranans vackra V-formationer.
Glad Tran! Hur du gör ett eget tranbrev och fixar tranbrevskastning.

Glad Tran! Hur du gör ett eget tranbrev och fixar tranbrevskastning.

Ett tranbrev är ett litet brev eller kort som kan innehålla hälsningen "Glad Tran", en teckning av tranor och gärna ett litet rim.
Manlig ängel besöker kvinna och överlämnar ett meddelande.

Alla dessa högtider…

Marie bebådelsedag, våffeldagen, trandagen... alla sammanfaller de den 25 mars. Hur kommer det sig? Och varför finns det två bebådelsedagar i kalendern? Lugn bara lugn, vår museipedagog Malin Liedberg reder ut allt.

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!