Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Fördjupa dig i din konst – Konst, estetik och existentiell hälsa

28 januari 2024 kl. 14.00 15.00

Konst, estetik och existentiell hälsa är en föreläsning med Max Liljefors, professor i konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet.  

Varför är det viktigt att integrera konst och kultur i våra liv? Vad kan konsten uträtta i våra gemensamma rum och vad kan den bidra med i vår vardag? Det är några av frågorna Max Liljefors ställer i denna föreläsning.

Världshälsoorganisationen (WHO) menar att estetiska och skapande verksamheter bör integreras i vård och omsorg i olika former och att detta kan ge både positiva effekter både hälsomässigt och ekonomiskt. Samtidigt har röster höjts för att vi behöver utvidga vår förståelse av vad hälsa och välbefinnande egentligen innebär. Nya hälsobegrepp som ”andlig hälsa” och ”existentiell hälsa” har lanserats och används nu också av WHO och aktörer inom vård och omsorg. I det här föredraget talar Max om estetik och existentiell hälsa utifrån sin forskning om konstens och den estetiska upplevelsens transformativa och läkande potential. Han sammanför kunskap från konstvetenskap och filosofi med rön från medicin och neurovetenskap, samt från konstnärlig forskning. 

Max Liljefors är professor i konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet. Han leder idag ett forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet om möjligheter (och hinder) för kunskapsutbyte mellan de medicinska vetenskaperna och humaniora om konstens roll i vården. Han koordinerar också samverkansinitiativet – Existentiell resiliens: kontemplation, estetik och medkänsla vid Lunds universitet, med ett tjugotal forskare från flera fakulteter samt ett dussin partners i samhället. Han har också startat en uppdragsutbildning för vårdpersonal, ”Konst, kultur och hälsa”, tillsammans med Region Skåne.  

Föreläsningen hålls i hörsalen på Regionmuseet i Kristianstad. Föreläsningen genomförs i samarbete med Folkuniversitetet och med stöd från FUF-Folkuniversitetsföreningen. 

Gratis

28/1 2024 kl. 14.00 Fördjupa dig i din konst – Konst, estetik och existentiell hälsa

4 Kommer
65 återstår
Svara här
Östra Storgatan 27b
Kristianstad,291 32Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!