Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Filmvisning Suffragette (2015)

26 september 2021 kl. 14.00 15.45

På temat ”Normbrytande kvinnor i film – 100 år av kvinnlig rösträtt” visar vi den brittiska filmen Suffragette.

Ett spännande drama om fotsoldaterna i den tidiga feministrörelsen, kvinnor som tvingades under jorden i en farlig katt-och-råtta-lek med en allt mer brutal stat. De var arbetande kvinnor som hade sett att den fredliga protesten inte uppnådde någonting. De såg en mer radikal kamp som den enda vägen till förändring. De var villiga att förlora allt i sin kamp för jämlikhet – sina jobb, sina hem, sina barn och sina egna liv. Maud var en sådan fotsoldat. Berättelsen om hennes kamp för värdighet och en röst är både gripande och kraftfull men också djupt hjärtskärande och mycket inspirerande.

Suffragette (Storbritannien, 2015). Regi: Sarah Gavron

Från 11 år (Noble Entertainment)

Fakta kvinnlig rösträtt

Sverige: Den 26 januari 1921, infördes lika och allmän rösträtt för kvinnor i Sverige. Storbritannien: 1918 infördes ett första steg för kvinnors rösträtt. De fick rösta om de var över 30 år och hade tillräckligt hög inkomst, kapital eller egendom. Alternativt kunde en kvinna få rösta om hon var gift med en tillräckligt rik man. Först tio år senare, 1928, infördes en allmän rösträtt för kvinnor i Storbritannien, från 21 års ålder och utan krav på inkomst.

Gratis

Numrerade biljetter

När du kommer till Filmmuseet får du en numrerad platsbiljett till en stol i biosalongen. På så sätt håller vi rätt avstånd mellan varje besökare.

Östra Storgatan 53
Kristianstad,291 22Sverige
+ Google Map

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!