X
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Uppskjuten
För att så många som möjligt ska få chansen att se filmen och höra Boris skjuter vi upp det här evenemanget. Vi återkommer med nytt datum.

Filmens första år på Filmmuseet – filmvisning och föreläsning

30 januari kl. 14.00 15.15

I filmvaggan Kristianstad spelades in 8 spelfilmer år 1909 och 1910. Bolaget bakom filmerna hette Svenska Biografteatern och skulle bli, några år senare, det viktigaste produktionsbolaget i Sverige, med internationella succéer som Körkarlen och Gösta Berlings saga. Missa inte chansen att se den första inspelade filmen i Svenska Bios ateljé i Kristianstad (idag Filmmuseet), Värmlänningarne (1910), efter Fredrik August Dahlgrens folklustspel, som även bjuder på den första stuntmans scen i svensk filmhistoria!  

Filmen introduceras av Véronique Dubois-Côté, intendent på Filmmuseet. 

Efter filmvisningen välkomnar vi fd bibliotekarien, författaren och Malmöbon Boris ZetterlundMed utgångspunkt i sin nyaste bok Stumt ljud, en historisk roman som skildrar filmvärldens framväxt i Sverige och på kontinenten, diskuterar han Kristianstads roll i den svenska filmhistorien. Han berättar också om kvinnors framträdande roll under filmens pionjärtid. Ester Julin, Lois Weber, Frances Marion, Nell Shipman och Greta Garbo är några av dem.  

Boris Zetterlund. Foto Charlotte T Strömwall

Covidpass: Vaccinationsbevis + legitimation

Evenemanget kräver covidpass. Därför behöver du som är över 18 år och äldre visa upp vaccinationsbevis samt legitimation. Vi rekommenderar också att alla som är över 15 år tar med giltig legitimation, om åldern (under 18 år) inte är uppenbar. Som vanligt gäller förstås regeln: Om du har sjukdomssymptom så stannar du hemma!

  • Kravet gäller personer som är 18 år och äldre.
  • Du kan visa upp vaccinationsbeviset digitalt eller utskrivet på papper.
  • Du måste legitimera dig i samband med att du visar vaccinationsbeviset.
  • Personer som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig ska istället kunna visa upp ett läkarintyg.
  • Det är endast vaccinationsbevis som gäller – inte bevis på negativt test eller tillfrisknande.
  • Tänk på att komma till evenemanget i god tid så att vi hinner att läsa av ditt vaccinationsbevis och se din legitimation samt biljett.
Fri entré
Östra Storgatan 53
Kristianstad, 291 22 Sverige
+ Google Map

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!

Scroll to Top