Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Dramatiserad stadsvandring – Revolutionen i Kristianstad

9 september kl. 14.00 15.00

Välkommen på stadsvandring i spåren av revolutionen i Kristianstad.

1772 genomför kung Gustav III en statskupp som ska komma att stärka hans makt och befogenheter. Statskuppen, som av kungen och hans anhängare kallades ”revolutionen”, innebar att Sverige lämnade Frihetstiden och gick in i den Gustavianska tiden – en tid av kungligt envälde.

Kungens plan för kuppen var både djärv och listig. Kungalojala officerare hade i största hemlighet fått uppdraget att beslagta två av rikets viktiga befästningar; Sveaborg och Kristianstad fästning. Med detta militära övertag skulle kungen därefter slutföra kuppen i Stockholm. I Kristianstad får kapten Abraham Hellichius och Överjägmästare Johan Christoffer Toll i uppdrag att vinna över soldater för kungens sak och beslagta fästningen, vilket de lyckas med!

På vår dramatiserade vandring får du följa med Överjägmästare Johan Christoffer Toll på vaktrunda i den nyligen beslagtagna fästningen för att hålla span på Mösskonspiratörer och kungafientlig aktivitet. Du kommer även träffa Tolls bångstyriga piga som har näsa för skvaller och rykten som florerar innanför murarna.

Vi träffas utanför huvudentrén vid Regionmuseet Kristianstad.

Gratis
Östra Storgatan 27B
Kristianstad,291 32Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!