Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Är demokratin rustad för klimatomställningen?

18 april kl. 18.00 19.30

Vetenskapsjournalisten Izabella Rosengren och författaren Mats Söderlund deltar i ett samtal om klimatförändringar och demokrati.

I tredje delen av vår föreläsningsserie Vår sköra demokrati välkomnar vi Izabella Rosengren, vetenskapsjournalist, och Mats Söderlund, författare, poet, socionom och före detta ordförande i Sveriges Författarförbund till ett samtal om demokrati och klimat.

Klimatfrågan beskrivs ofta som vår tids ödesfråga. Den är mycket komplex och politiskt svår att hantera. Det är inte alltid länderna som står för de största utsläppen som får ta de svåraste konsekvenserna av klimatförändringarna. Och de utsläpp vi tillåter oss idag, kommer att påverka livsvillkoren för kommande generationer. Klimatförändringarna utmanar demokratin när många aktörer och intressen behöver samordnas för att utsläppen ska minska. Frågor om ansvar och rättvisa väcker debatt och söker sin lösning. Hur ska vår demokrati klara klimatomställningen och klimatförändringarnas konsekvenser?

Rune Stenholm Jakobsen, ordförande för Naturskyddsföreningen Kristianstad och Bromölla är moderator.

Om föreläsningsserien

Bara 13 procent* av världens befolkning lever i vad som klassas som fullvärdiga demokratier. Utvecklingen i vissa delar av världen är illavarslande där förföljelse av journalister och opposition, nedmontering av rättsväsendet och censur leder till en successiv tillbakagång av det demokratiska samhället. I föreläsningsserien Vår sköra demokrati vill Europa Direkt Hässleholm och Regionmuseet Skåne belysa olika aspekter av demokratin och medborgerligt engagemang. Med serien vill vi även uppmärksamma vikten av att rösta i EU-valet i juni 2024.  

* Varieties of Democracy-institutet (V-Dem) vid Göteborgs universitet (2023)  

Arrangörer

Föreläsningsserien arrangeras av Regionmuseet Skåne och Europa Direkt Hässleholm i samarbete med Kristianstadsbladet.

Gratis

Är demokratin rustad för klimatomställningen?

18/4 kl. 18, Regionmuseet i Kristianstad

38 Kommer
37 återstår
Svara här
Östra Storgatan 27B
Kristianstad,291 32Sverige
+ Google Map
044-620 19 00

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!