Laddar Evenemang

Ål – en utställning om ålens historia

24 juni25 augusti

« All Evenemang

  • Detta event har redan ägt rum.

På Åhus museum kan du i sommar se en kulturhistorisk utställning om en märklig fisk, omgiven av mystik och obesvarade frågor. En fisk som är en delikatess men som också är rödlistad.

Ålen lekte i Sargassohavets djup redan för miljoner år sedan, långt innan Atlanten fanns. Den fångas och äts, den firas i festivaler och på gillen och unga glasålar smugglas och säljs illegalt för svindlande summor. En gång var ålen vanlig i de flesta vattendrag, både i inlandet och vid kusten. Ålen var länge betydelsefull för människors överlevnad men också ekonomiskt och politiskt.

Kusten kring Åhus, den skånska ålakusten, har en särskild plats i berättelsen om ålen. Hommor, kvassar, drätter och ålagillen hör till ett kulturarv som är helt beroende av ålen.  

Välkommen att följa med på en spännande resa genom ålens historia!

Illustration: Rebecca Olsson

Utvalt

Saltad, stekt eller kokt? Berättelser ur arkivet om tillagning och beredning av ål.

Saltad, stekt eller kokt? Berättelser ur arkivet om tillagning och beredning av ål.

Ålen har saltats, stekts och kokts och ätits på längden och tvären. Men visste du att man använt ålens skinn till knappar?
Ålexporten i Åhus – Europas största ålrökeri

Ålexporten i Åhus – Europas största ålrökeri

Under sin storhetstid vid mitten av 1900-talet var AB Ålexporten i Åhus Europas största ålrökeri.
Att fånga en ål – drätter, fiskeredskap och hotet mot ålen

Att fånga en ål – drätter, fiskeredskap och hotet mot ålen

Längs den skånska Ålakusten har ålfisket varit omfattande och betydelsefullt sedan lång tillbaka. Men i dag är den europeiska ålen rödlistad och räknas som akut hotad.

Missa inget! Prenumerera på nyheter, tips och information från oss. Direkt till din e-post. Anmäl dig här!