Den 2 juni 2022, fyllde Filmmuseet i Kristianstad 50 år. Jubileumsåret firas med filmvisningar från de senaste fem decennierna och en minnesutställning.
2 juni 1972.
På biograf Röda Kvarn i Kristianstad har en nyfiken publik strålat samman. Kenne Fant, vd för Svensk Filmindustri, och Lars Lindström, doktor i filmvetenskap, är tillsammans med en representant från kommunens kulturnämnd på plats för att inviga stadens nya filmmuseum. Publiken får se Järnbäraren, den sista filmen som spelats in i filmateljén. Filmbolaget Svenska Biografteatern har nämligen lämnat Kristianstad och flyttat till större lokaler på Lidingö. Kristianstads filmateljé, där en rad ”sjungande bilder” och åtta spelfilmer spelats in mellan 1909 och 1910, blir nu lokal för det nya museet. Än i dag, 50 år senare, är det här Filmmuseet huserar.
Under alla dessa år har Filmmuseet arbetat med att bevara och visa en viktig del av den tidiga svenska filmhistorien. Med utgångspunkt i filmstaden Kristianstad, den svenska filmproduktionens vagga, gör vi filmhistoria tillgänglig för en bred och varierad skara bioälskare.
Regionmuseet Skåne firar jubileumsåret med en större satsning på Filmmuseets lokaler. En uppdaterad ljudanläggning i biosalongen Intima, en modernare utrustning för biovisningar på takterrassen, en uppfräschning av entréplan samt en renoverad caféhörna är några av de insatser som planeras.
Naturligtvis satsar vi även på filmvisningar! Med start i sommar visar vi bland annat gratisfilmer från de senaste fem decennierna. I oktober fortsätter vi med ett specialprogram med festliga inslag kring samma tema.
På Regionmuseet Kristianstad visas även en större utställning om filmaren Jan Troell. Den finns att se fram till den 10 april 2023. Under hösten 2022 har även en minnesutställning om Filmmuseet genom åren visats.