Det ligger i tiden

En skylt med texten det ligger i tiden. SKylten hänger ovanför ingången till utställningen.

"Det ligger i tiden" är en vandringsutställning som ska visas på Regionmuseet Kristianstad och sedan gå på riksturné under minst två år. Målet är att tillsammans med ungdomar och unga vuxna skapa en vandringsutställning som vill bjuda in människor att stanna upp, reflektera över sin situation, tänka till och våga ta kontrollen över sin tid. Detta genom att roa, inspirera och utveckla människor i deras relationer till tiden.

Människan har alltid fascinerats av tiden. Det pågår ständigt arbete med att försöka definiera den, mäta och registrera den och dela in den i olika delar. Att tid är ett svårfångat begrepp kan man ana när man ser vilka olika egenskaper vi tillskriver den. Tiden kan vara såväl läkare som piska. Ofta talas det om att tid är pengar. Ibland är den mogen, ibland ur led. Andra gånger har den fått vingar och flyger sin kos. Man talar om att tjäna en timme på att ta flyget istället för tåget. Vissa går så långt att de till och med försöker att slå ihjäl den för att få den att gå. Men ingen har hittills lyckats stoppa den.

Hur väl vi än kan mäta tiden är upplevelsen av den helt individuell och beroende av vilken situation vi befinner oss i. En del är stresståliga, andra inte, somliga är planeringsberoende, andra är fullblodsimprovisatörer, somliga är morgonmänniskor, andra är kvällsmänniskor, somliga vill ha upprepning medan andra är beroende av variation. Vissa kan läsa av klockan andra inte, vissa människor har fysiska eller psykiska förutsättningar som påverkar deras tidsuppfattning och behov av planering. Därtill har vi personliga och kulturella variationer som påverkar hur vi förhåller oss till tiden.

Både vi själva och samhället vill helst ha allt här och nu. Att vänta och längta har många svårt för och minsta lilla försening ger upphov till stor irritation eller ängslan. Forskning visar att det som upplevs som ett ”nu” blir kortare för varje år. Vi har en tendens att dra in framtiden i nuet och leva som om framtiden redan vore här. Vi köper saker innan vi har råd med dem och vi äter innan vi blir hungriga.

Mot slutet på 1900-talet började människors stressrelaterade åkommor att ses som ett stort problem för samhället, arbetsplatserna och hela kulturen. Effekter på vuxna märktes och märks främst genom sjukfrånvaro, men än så länge vet vi inte så mycket om hur tidiga barnupplevelser av att leva i en bråttomvärld kan komma att påverka barnens vuxenliv.

Ett samarbetsprojekt med barn och unga

Med projektet ”Det ligger i tiden” vill Regionmuseet gå vidare i det utvecklingsarbete som började med projektet ”Äntligen vuxen!?” där en grupp ungdomar medverkade i hela utställningsprocessen. Vi vill ytterligare testa arbetsmetoder som bygger på ett underifrån och uppåt-perspektiv och släppa in samhället omkring oss i vårt arbete med utställningar. Främst ungdomar och unga vuxna kommer att medverka, men även barn. Ungdomarna har hittills fungerat som referensgrupp och har fått vara med och påverka utställningens innehåll. De deltar även i planeringen för hur vi ska arbeta tillsammans.

Interaktiv design

Genom en dataspelsinspirerad digital station får besökaren sluta upp med Momo i hennes kamp om tiden. Med boken "Momo eller kampen om tiden", skriven av Michael Ende, som utgångspunkt väcks frågan om vad det egentligen är man sparar när man sparar tid. Stationen har tagits fram med hjälp av lärare och studenter på dataspelsutvecklingsutbildningar vid Högskolan i Skövde.

Andra perspektiv på tid

Vi strävar efter att få in andra perspektiv på tid än de vi är vana att konfronteras med för att ge nya perspektiv på det abstrakta begreppet tid. Grupperna som vi kommer att samarbeta med som externa experter är dels unga med förståndsnedsättningar och unga med förvärvade hjärnskador och dels unga med bakgrund från andra länder. Urvalet är gjort eftersom vi har den här expertisen i vårt närområde.

Trailer

Trailern är producerad av Värmlands museum.länk till annan webbplats Vill ni använda den i kring er marknadsföring av utställningen, kontakta bokningsansvarig eller använd inbäddningsfunktionen.

Det ligger i tiden på turné

Mer information om utställningen, var den befinner sig och vart den ska ta vägen finns på utställningens egen hemsida (öppnas i ny flik)länk till annan webbplats. Där finns även pressmaterial.

Ladda ner informationsblad om utställningen »PDF (pdf, 228 kB)

Kontakt

Anna Hadders, projektledare,
044-13 57 22 eller 0733-13 57 22
E-post: tiden@regionmuseet.se

Projektet finansierades av

Regionmuseet Kristianstadlänk till annan webbplats

Arvsfondenlänk till annan webbplats

Högskolan i Skövdelänk till annan webbplats

Furuboda Folkhögskolalänk till annan webbplats

Pressbilder

Klicka på bilderna så öppnas de i separat flik.

Fotograf: Evelyn Thomasson/ Regionmuseet Kristianstad ska anges.

Portalen in i utställningen. Ovanför porten står det Det ligger i tiden på en skylt.
Två stolar som står mitt på golvet, påminner om frisörstolar. Men någon form av lyssningsanordning påkopplade i huvudhöjd.
Ett föremål från utställningen där du kan se hur planeterna rör sig.