365 porträtt av Jari – Catti Brandelius

Utsnitt ur en tuschtecknad bild, en man sminkar sig själv.

Att spegla skillnaden mellan våra drömmar och den verklighet vi lever i är ett kännetecken för Catti Brandelius. Hon använder ofta sin egen kropp och sina egna funderingar kring livet och samhället som material när hon skapar. Det kan vara att hon är nyfiken på någonting, eller är rädd för det – och därför vill utforska de känslorna.

Utställningen i Kristianstad presenterar ett nytt verk: 365 porträtt av Jari, skapat 2017-2019 i massa tekniker som film, musik, serie strippar, teckningar, textila verk mm. Det är personligt, en kärleksberättelse, men tar även upp frågeställningar om subjekt/objekt, konstnären och den avbildade. Privilegiet att bli avbildad. Vem ska konsten handla om? Vem får bli konstnär?

På Kulturnatten i Kristianstad 2015 utförde Catti performancen Elitakrobaten på Regionmuseets innergård, som även spelades in. Delar av inspelning finns med i filmen Elitakrobaten, 2017. Filmen kommer visas tillsammans med gymnastdräkter i tre storlekar – en lagom storlek för Catti, sedan en dräkt till världens minsta och största kvinna.

Konstnären

Catti Brandelius bor och verkar i Stockholm. Hon är född och uppvuxen i Gävle. Brandelius är utbildad på Konstfack 1997-2000 och på Kungliga Konsthögskolan 2007-2009 där hon var specialelev för Marie-Louise Ekman och projektelev på den grafiska avdelningen. Fotografi var hennes ursprungliga uttryckssätt, men hon arbetar blandat med bla teckning, video, popmusik, screentryck, poesi och steppdans. Hon var medlem i popgruppen Doktor Kosmos 1991-2001 under artistnamnet Miss Universum.

13 april 2019

–02 juni 2019

Konsthallen

Fri entré

Bilden är ett utsnitt ur en av Catti Brandelius tuschteckningar.