Lär dig om filmteknikens födelse

Vårt sätt att göra film har förändrats mycket sedan Kristianstads pionjärer arbetade i den ursprungliga ateljén på Filmmuseet. Kan vi ändå känna igen oss i den teknik som användes i filmhistoriens början?

Om programmet utan workshop

I detta program får barnen en introduktion om filmens födelse i världen och i Sverige. Vi går igenom den tekniska utvecklingen och visar föremål och uppfinningar som föregick den teknik vi använder idag. Samtidigt försöker vi lista ut varför kameror blev alltmer tillgängliga med tiden, för att idag vara en del av vardagen. Barnen bjuds också på en kortfilmvisning och vi reflekterar över filmens utveckling tillsammans.

Prova-på workshop

Barnen får en introduktion om filmens födelse i Sverige och i världen samt en presentation av filmteknikens utveckling över tid. De bjuds också på en kort stumfilmvisning. Efteråt får eleverna själva prova att göra en stumfilmsscen med hjälp av moderna Ipads. De delas upp i olika grupper (skådespelare, regissörer, fotografer, kostymörer) som hjälps åt i skapandet.

Om Filmmuseet

Svensk film föddes i Kristianstad för mer än 100 år sedan. I Kosmorama-huset, där Filmmuseet ligger idag, hade filmbolaget Svenska Bio egen filmateljé och en liten biograf, Intima. Fortfarande idag är det möjligt att ta del av ateljéns rekvisita och att njuta stumfilm i museets biograf. Utställningen berättar inte bara om hur Kristianstad blev en viktig stad för svensk film utan tar oss med på är en resa tillbaka till filmens första år. Genom denna berättelse kan vi bättre förstå framväxten av dagens bild- och medievärld.

OBS! Vi har för tillfället inget skräddarsytt program för gymnasieelever, men vi tar gärna emot gymnasieklasser som önskar sig en visning av Filmmuseet. Vid behov kan innehållet diskuteras med filmpedagogen.

Bokning

Programmet bokas enklast via vårt bokningsformulär eller via telefon
044-13 52 56, tis–fre kl 8–11.

Fast program

Tid (Utan workshop)

60 minuter

Antal (Utan workshop)

Max 25 elever/klass

Tid (Med workshop)

45 minuter + 60 minuter workshop

(OBS! Det kan vara bra att räkna med en kort paus)

Antal (Med workshop)

Max 15 deltagare

Årskurs

Årskurs 2–3

Hänvisningar till läroplan

Alla våra skolprogram utgår från de olika läroplanerna.

» Detta programs hänvisning till läroplanen.