Film och samhälle: Vad spelar det för roll?

Vårt sätt att göra och sprida film har förändrats mycket sedan Kristianstads första filmare arbetade i den ursprungliga ateljén på Filmmuseet. Men finns det kvar något från pionjärernas sätt att tänka och arbeta?

Om programmet utan workshop

Efter en kort presentation av filmens födelse i världen och i Sverige går vi igenom grundtankarna som ledde till de första Kristianstadsfilmerna. Vilka teman lyfte de fram och från vilken samhällssyn utgick man? Vilka är likheterna och olikheterna med vår egen tid? Eleverna bjuds sedan på en kortfilm och vi reflekterar tillsammans över utvecklingen av filmens betydelse i samhället.

Prova-på workshop

Vilka teman lyfte de tidiga pionjärerna fram och vilken samhällsuppfattning utgick man från? Vilka är likheterna och olikheterna med vår egen tid? Eleverna bjuds sedan på en kortfilm och vi reflekterar tillsammans över utvecklingen av filmens betydelse i samhället.

Efter en kort paus delas eleverna in i mindre grupper. De får till uppgift att göra om en scen från en av Kristianstads stumfilmer som vidrör frågor om kränkande behandling och yttrandefrihet till ett klipp utformat för sociala medier. Efteråt diskuterar vi vad det innebär att lägga ut bilder på nätet, och tar upp både positiva och negativa konsekvenser.

Om Filmmuseet

Svensk film föddes i Kristianstad för mer än 100 år sedan. I Kosmorama-huset, där Filmmuseet ligger idag, hade filmbolaget Svenska Bio egen filmateljé och en liten biograf, Intima. Fortfarande idag är det möjligt att ta del av ateljéns rekvisita och att njuta stumfilm i museets biograf. Utställningen berättar inte bara om hur Kristianstad blev en viktig stad för svensk film utan tar oss med på är en resa tillbaka till filmens första år. Genom denna berättelse kan vi bättre förstå framväxten av dagens bild- och medievärld.

OBS! Vi har för tillfället inget skräddarsytt program för gymnasieelever, men vi tar gärna emot gymnasieklasser som önskar sig en visning av Filmmuseet. Vid behov kan innehållet diskuteras med filmpedagogen.

Bokning

Programmet bokas enklast via vårt bokningsformulär eller via telefon
044-13 52 56, tis–fre kl 8–11.

Fast program

Tid (Utan workshop)

60 minuter

Antal (Utan workshop)

Max 25 elever/klass

Tid (Med workshop)

60 minuter + 60 minuter workshop

(OBS! Det kan vara bra att räkna med en kort paus)

Antal (Med workshop)

Max 15 deltagare

Årskurs

Årskurs 7–9

Hänvisningar till läroplan

Alla våra skolprogram utgår från de olika läroplanerna.

» Detta programs hänvisning till läroplanen.