Pressvisning: Figuriner av Dennis Dahlqvist

Efter många år i finkulturens skamvrå har figurinen blivit inne igen. Kulturjournalisten Dennis Dahlqvist visar sin samling av finkulturellt kitsch.

Under de senaste åren har figurinen gjort en minst sagt överraskande comeback i kulturens finrum efter halvt sekel skamvrån. De senaste åren har flera utställningar haft figuriner som teman bland annat Per B Sundbergs uppmärksammade utställning på konstgalleriet Andrehn-Schiptjenko. Detta samtidigt som fler och fler börjat samla på figuriner. Här visar Dennis Dahlqvist delar av sin samling.

Att visa den här typen av föremål är roligt, mycket eftersom det är en blinkning både åt historien och åt samtiden. Människor samlade på dessa prylar under flera år och sen föll de i glömska och blev hånade. Helt plötsligt blev de populära igen. Att för oss kunna lyfta historia och samtid samtidigt är perfekt säger Johan Dahlén, utställningsansvarig.

Dennis Dahlqvist kommer att medverka på pressvisningen.

Åhus museum har öppet under sommarsäsongen och har en permanent utställning om Åhus under medeltiden. Varje säsong kompletteras den utställningen med någon tillfällig utställning.

Om Dennis Dahlqvist

Dennis Dahlqvist är konst- och arkitekturkritiker på SVTs Kulturnyheterna. Han har även drivit galleri och varit lektor på Beckmans designhögskola och Konstfack.

Pressbilder

Klicka på bilderna för att öppna dem högupplöst i ny flik. Fotograf Evelyn Thomasson.

En man sitter bakom olika porslinsfiguriner
Porslinsfiguriner på piedestaler.
En man i röd jacka står och håller om och tittar på ett stort porslinslejon.
Porslinsfiguriner i en utställning.

Pressvisning

21/6 – 11.00