Pressmeddelande: Hela världen brinner

När andra världskriget bröt ut var Astrid Lindgren bara en aspirerande författare som bodde i Stockholm tillsammans med man och barn. Medan kriget pågick runt om i Europa skrev Astrid ner sina tankar och observationer.

Det är i de här dagböckerna som Hela världen brinner tar sitt avstamp. Utställningen berättar om andra världskriget, men uppmärksammar även dagens stora frågor: Kommer vår värld någonsin att sluta brinna? Varifrån kommer ondska? I utställningen får vi också ta del av nutida ungdomars och vuxnas tankar om krig.

Jag önskar att jag kunde säga att utställningen bara handlar om historiska skeenden, men människors utsatthet i krig är ju tyvärr fortfarande högaktuellt, säger Anna Hadders, lokal projektledare för utställningen.

Dagböckerna läggerna grunden till hennes starka civilkurage och roll som opinionsbildare senare i livet. Trots att utställningen är allvarlig finns det gott om plats för Astrid Lindgrens varma humor.

Utställningen kommer att finnas i Kristianstad 11/2–20/5.

Producerad av

Actit kommunikation, Annmari Kastrup för Stiftelsen för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse och Saltkråkan AB.

Pressbilder

Klicka på bilden för att öppna en större version. Bilderna öppnas i ny flik.

Urklipp från tidningar inklistrade i en bok. En av bilderna föreställer Winston Churchill.

Krigsdagbok uppslag.

Foto: Kungliga Biblioteket,
Andrea Davis, Kronlund

Urklipp från tidningar inklistrade i en bok. En av bilderna föreställer
Adolf Hitler. Under handskrivna kommentarer. På andra sidan urklipp från
 en tidning med en karta över Finland.

Krigsdagbok uppslag.

Foto: Kungliga Biblioteket,