Pressmeddelande – Vinnare och förlorare i svensk natur

Djurvärlden förändras hela tiden. Några arter vinner, andra förlorar. Ibland beror det på oss människor, ibland på andra faktorer. Utställningens tema illustreras med 40 fantastiskt natursköna bilder tagna av 34 av Sveriges främsta naturfotografer.

Det finns djurarter vi tagit för givna som plötsligt inte finns där på samma sätt. Lärkan är en sådan. Och så finns de skygga och sällsynta som numera lever mitt ibland oss. Havsörnen var på väg att dö ut på sextiotalet. I dag är den inte ovanlig att skåda i våra trakter, säger museiekolog Anna Hadders.

”Vinnare och förlorare” är ett både smart och enkelt tema som illustreras tydligt med röda pilar nedåt eller gröna pilar uppåt beroende på hur det går för arterna. Här finns ikoniska framgångar inom svensk naturvård så som havsörn och pilgrimsfalk, men även arter som det kanske inte är lika känt hur det går för. Som snoken (förlorare), vanlig groda (förlorare) eller lodjur (vinnare). Med journalist och fotograf Henrik Ekmans texter om vad förändringarna beror på, får besökaren en snabbkurs i tendenserna i svensk natur.

Bland fotograferna finns så väl skånska fotografer som Patrik Olofsson och Magnus Lundgren men även världskände Mattias Klum, som tidigare arbetat för bland annat National Geographic.

Utställningen, som är producerad i ett samarbete mellan föreningen Naturfotograferna/N och Naturhistoriska riksmuseet, visas från 18:e juni till den 8:e oktober i höst.

Vid pressvisningen deltar museiekolog Anna Hadders, Regionmuseet, som också är lokalt utställningsansvarig samt Christer Neideman, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Bildcredit

Blåmes – Gunnar Aus/N

Pressbilder

Dessa får publiceras i media utan kostnad endast i samband med reportage om utställningen. När pressbilderna publiceras ska de alltid förses med en byline med fotografens namn och /N.

Klicka på bilderna för att få upp dem i större storlek.

Närbild på en bäver.

Bäver – Janos Jurka/N
Ett djur som går framåt i svensk natur.

Bildstorlek: 5616px x 3744px
Filstorlek: 9.72 MB

En blåmes som spärrar upp vingarna.

Blåmes – Gunnar Aus/N
En av vinnarna.

BIldstorlek: 3479 px x 2319px
Filstorlek:3.82 MB

En brunbjörn som står på bakbenen och håller om en trädstam.

Brunbjörn – Magnus Elander/N
Ytterligare en av de djuren som vinner.

Bildstorlek: 1888px x 2832px
Filstorlek: 3.95 MB

En snok sticker upp huvudet ur vattnet.

Snok – Tomas Järntun/N
En av förlorarna just nu.

Bildstorlek: 2560px x 1700px
Filstorlek: 1.43 MB