Regionmuseet Kristianstad/Landsantikvarien i Skåne söker Intendent för samlingarna, ref nr 2/2017

En gulsvart giftspruta med texten Zonox.

Regionmuseet Kristianstad/Landsantikvarien i Skåne har arbetsplatser i Kristianstad och Lund. Vi är en dynamisk, projektinriktad decentraliserad organisation. Våra besöksställen i Kristianstad är stadens tyghus med museum, konsthall, hörsal samt café och butik. Vi har också ett filmmuseum och ett järnvägsmuseum i Kristianstad. I Åhus behandlar museet den medeltida staden. Våra föremålssamlingar är till största delen inrymda i historiska lokaler på norr i Kristianstad. Regionmuseet har en ledande roll inom länets kulturmiljövård. Andra viktiga profilområden är integration natur/kultur, regional utveckling och film.

Regionmuseets samlingar är en del av samhällets kollektiva minne och en kunskapsresurs för den som vill veta mer om länets historia. De bidrar till att skapa olika individuella bilder av det förflutna och ge nya perspektiv på dagens samhälle. Föremålen bär på berättelser som ger kunskap, inspiration och skapar nyfikenhet att vilja veta mer. Samlingarna är insamlade under lång tid och i en annan kontext. Samtiden ställer nya frågor och föremålen behöver sättas i nya sammanhang utifrån mer komplexa och bredare frågeställningar. Tillgängliggörandet av samlingarna med hjälp av olika medier och tekniker är en prioriterad uppgift.

Arbetsuppgifter

• Förvalta samlingarna, dvs insamling, vård, informationshantering och dokumentation.
  • Utveckla en mera aktiv samlingsförvaltning i samverkan med andra enheter/funktioner på museet.
  • Arbeta strategiskt med tillgängliggörande av museets samlingar utifrån utveckling, förmedling, tillgänglighet och vård.
  • Med stort intresse utveckla samlingarnas inneboende möjligheter för skola, forskning och andra intressegrupper.
  • Utveckla metoder och arbetssätt som bjuder in till delaktighet och medskapande.

• Akademisk examen med för tjänsten relevanta ämnen är ett krav.
  • Erfarenhet av föremålsarbete med liknande inriktning är en merit.
  • Vi söker dig som är utåtriktad med intresse för att arbeta publikt i möte med människor och ge plats för samtal och dialog.
  • Du ska ha förmåga att engagera, entusiasmera och skapa delaktighet.
  • Det är viktigt att du kommunicerar väl i tal och skrift, samt har en längtan att få sprida kunskap.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och referenser. Du är utåtriktad och social, har god samarbetsförmåga, är lyhörd och lösningsorienterad i kontakt med andra, men är också mån om att uppnå dina uppsatta mål i tid.

Ansökan

Ansökan med personligt brev, CV, betyg och eventuellt löneanspråk ska vara oss tillhanda senast 2017-10-01. Skicka ansökan till jobb@regionmuseet.se eller Regionmuseet Kristianstad/Landsantikvarien i Skåne, Box 134, 291 22 Kristianstad. Märk ansökan med Ref nr 2/2017.

Refnr

2/2017