Lokal odling i samverkan med närsamhället

En hållbar matproduktion behöver framöver inriktas bland annat på småskalighet, motståndskraft och genetisk mångfald, i enlighet med Agenda 2030.

Samverkan lokalt med konsumenter och samhället i övrigt kan gynna en hållbar konsumtion. Runtom i landet ökar de nära kontakterna mellan odlare och konsumenter, bland annat i form av REKO-ringar. Under detta seminarium kan du höra tre företrädare för olika former av lokal odling och samverkan. Seminariet äger rum via Zoom, men det finns också platser i Regionmuseets hörsal.

1. Håkan Rasmusson driver Rinnebäcks gård i Lunds utkanter. För att säkra åkermarken mot exploatering har han öppnat en naturanpassad golfbana. Han har startat flera REKO-ringar, odlar många äldre kultursorter och tar emot människor för språk- och arbetsträning.
  2. Sambruket i Sösdalabygden arbetar för en hållbarare bygd som är mindre sårbar och mer produktiv. Omställningsprojektet drivs som en ekonomisk förening och äger två fastigheter. Man prövar alléodlingar och anuella odlingar och bjuder in till sociala arbetsdagar.
  3. Emil Hillve på Dröblahus utanför Sösdala driver ett andelsjordbruk eller CSA, där konsumenten är delägare i jordbruket och åtar sig också att köpa mat från jordbruket till ömsesidig nytta.

Moderator för seminariet: Maria Attström

Framtidsveckan

Evenemanget är en del av Framtidsveckan 2020. Se hela programmet på deras webbsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följ föreläsningen på distans

Vi sänder vissa av Framtidsveckans arrangemang via Zoom. Klicka på länken för att komma till sändningen och ange koden nedan. Är det första gången du använder Zoom laddas ett program ner på din dator. Zoom finns även som app till både iOs och Android.

https://us02web.zoom.us/j/85035841722?pwd=aDg4WkxQdFZJcFJiQ1lBZG1rYUFPZz09länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Passcode: 870555

Information gällande covid-19

Vi följer Folkhälsomyndigheters rekommendationer vilket innebär att vi tar till åtgärder på plats för att minska smittspridning. Varje arrangemang har begränsat antal platser och biljetter hämtas i museets receptionen om inget annat anges.
Stanna hemma om du upplever minsta symptom.

23 september 2020

14.30–

Regionmuseet

Fri entré, men biljett krävs.

Medarrangörer

Logotyp för Studiefrämjandet.