Evelyn

En äldre närbild på en kvinna.

Desmond Doyles liv slås i spillror en morgon när hans fru överger honom och deras 3 små barn för en annan man.

Ensam och arbetslös i 50-talets Dublin försöker Desmond ändå vara en god far för dottern Evelyn och hennes mindre bröder. Men eftersom Desmond saknar jobb och inte längre har någon kvinna som kan ta hand om barnen, så beslutar myndigheterna om omhändertagande. Evelyn och bröderna sätts i ett strängt katolskt fosterhem. Desmond är förkrossad - men inte knäckt. Han försöker nu få tillbaka sina barn genom att besegra myndigheterna och den mäktiga kyrkan i domstolen. Något ingen lyckat med tidigare.

Irland/Storbritannien, 2002. 93 min. Regi: Bruce Beresford

Husmoderns tid

Filmen visas i samband med Regionmuseets utställning Husmoderns tid. En utställning där vi tillsammans med konstnären Petra Hultman tittar närmare på ideologin och aktörerna som formade ett kvinnoideal som fortfarande inte går att sopa under mattan. Dessutom kan hela familjen tillsammans uppleva hur husmodern levde på 50-talet.

Filmen visas på Intima Biografteatern på Filmmuseet. Biografen ligger tre trappor upp utan hiss och kan vara svår att nå med barnvagn och om du har svårt att gå.

Sommarens filmer

Under sommaren visar vi filmer alla vardagar 14.00. Varje veckodag har sitt tema.

• Måndag – dokumentärer
  • Tisdag – Barn- och familjefilmer
  • Onsdag – 50-talet i samband med Regionmuseets utställning Husmoderns tid.
  • Torsdag – Nya filmer i repris
  • Fredag – Boka in en filmresa.

Tre gånger under sommaren, 27/7, 3/8 och 10/8, visar vi kl 21.15 film på museets takterass.

01 juli 2020

Gratis!

Biljetter hämtas en vecka före filmen i Regionmuseets reception. Antalet biljetter är på grund av Coronaviruset/covid-19 begränsat till 14 stycken per visning.

Medarrangörer