Gömt eller glömt? – Arkivens dag

Minns du? Hjälp oss! Vi är nyfikna på din berättelse. Arkiven kan ses som vårt, samhällets, gemensamma minne, men även detta minne har sina brister. Ta ett fotografi, till exempel. Vi säger att en bild säger mer än tusen ord, men stämmer det alltid? En bild kan vara underligt stum när man har glömt vad den föreställer, vilka människorna på den är, vad som händer.

Kanske du kommer ihåg det vi har glömt? Vi har samlat bilder ur våra gömmor som vi vill veta mer om och gjort en utställning. Var du där när bilden togs, känner du någon på fotografiet? Eller får bilden dig att minnas något annat, en händelse, person eller företeelse som du gärna vill berätta mer om? Låt oss ta del av din historia. Men utställningen är också till för dig som är nyfiken på det gamla Kristianstad med omnejd.

Program för dagen

11 – 17 Fotoutställning i Agda Holst-rummet
Gömt eller glömt? Hjälp oss att minnas

11 – 17 Släktforskningshjälp i Minnesluckan
Kristianstadsbygdens släktforskarförening svarar på dina frågor om släktforskning och ger dig tips om hur du kan hitta dina förfäder. Ett bildspel om släktforskning visas också.

15 – 16 Föredrag i Hörsalen: Tillfälligheter och eldsjälar räddar vårt fotografiska kulturarv

Fotohistorikern Eva Dahlman berättar om hur fotografen Sven Johansson räddade bygdefotografernas glasplåtar från vindar och uthus och skapade Limasamlingen, och om hur Lundafotografen Ida Ekelunds negativ från 1920-talet hittades under golvbrädorna vid en lägenhetsrenovering 2012. Hur tar vi hand om vårt fotografiska kulturarv och vad händer med alla de bilder vi tar idag?

Föredraget är gratis men biljett krävs. De bokas i museets reception.

09 november 2019

11.00–

Regionmuseet

Fri entré, men biljett krävs för föredraget.

Arkivens dag

Arkivens dag är ett årligen återkommande evenemang som äger rum den andra lördagen i november. Då håller flera av Sveriges arkiv öppet hus för att berätta om sin verksamhet. Temat för Arkivens dag 2019 är ”Gömt eller glömt?”.

Medarrangörer

Regionmuseet Kristianstad