Mina Dennert – föreläsning

Mina Dennert är journalist och grundare av nätverket #jagärhär som har inspirerat hundratusentals människor från hela Europa att ta upp kampen för ett demokratiskt och inkluderande samhälle.

Genom facebookgrupperna med samma namn motverkar medlemmarna falska nyheter, alternativa fakta, samt hatiska och kränkande kommentarer på nätet. Nätverket är aktivt i 10 Europeiska länder och har 75.000 medlemmar enbart i Sverige.

Det #jagärhär har lyckats med är att konkretisera en enkel problemlösning som handlar om civilkurage: Att stärka människor i att reagera och stå upp när andra bli utsatta för hat och hot. Att stoppa polariseringen och genom att ta den politiska diskussionen på ett sakligt sätt. Samt att hindra spridning av desinformation genom att hjälpa andra med källor till faktagranskad information. Genom att öva upp vårt civilkurage och involvera oss i samhällsdebatten kan vi påverka mer än vi tror!

Mina Dennert har vunnit en stor mängd priser för sitt arbete: Rättviseförmedlingens Rättvisepris, Årets Samhällsaktör, Faktumgalans pris för Årets integration 2016, samt Årets initiativ 2017. Mina Dennert vann även Anna Lindh priset 2017.

Programpunktern är den del av programmet kring utställningen Fira demokratin!

Bildcredit

Fotograf: Jonatan Fernström

12 oktober 2019

14.00

Regionmuseet

Fri entré, men biljett krävs.

Medarrangör

Logotyp för studieförbundet Sensus. Texten Sensus i rött.